Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Copiii români, cursuri de limba română în școlile publice din Franța. Răzvan Ionescu: "Se poate. Trebuie să se și vrea"
WhatsApp
Preotul Răzvan Ionescu, prodecan al Centrului Ortodox de Studii și Cercetare Dumitru Stăniloaie de la Paris, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat exclusiv pentru ȘtiriDiaspora, despre învățământul în limba română în școlile publice franceze. 

"Cum profităm de faptul ca suntem români. Cum aducem calitatea de școală, posibilitățile, ceea ce am primit noi? Suntem oameni pasionați, competenți care se bucură să poată ajuta.

De exemplu, se întâmplă o chestie extraordinară. La Le Blanc-Mesnil, care este un orășel în nordul Parisului, sunt atât de mulți români, aproximativ 1.000, care și-au cumpărat case în zona respectivă. Primarul le-a îngăduit să aibă cursuri în limba română. Există o profesoară de Limba Română care face cursuri într-o școală cu copiii care sunt instalați în zona respectivă. Se poate, numai să vrei să se poată. În cadrul școlii franceze pot să aibă cursuri de română, pentru că oamenii au solicitat, iar primarul și-a arătat bunăvoința în sensul acesta", a spus Răzvan Ionescu. 

Școli de duminică organizate de parohii

 

"Toate parohiile au o școală de duminică. Fie orientată pe viața creștină, fie pe ameliorarea cunoștințelor. E un firesc pentru noi, ca odată cu transmiterea credinței să se transmite și acele cunoștințe. Nu cred că există parohie la ora actuală, cel puțin în regiunea pariziană, să nu aibă această preocupare, de educație, cel puțin duminica. După Liturghie, copiii sunt preluați și învață într-o școală de duminică.

"Biserica în primul rând este implicată în educația copiilor. În comunitățile noastre, marea majoritate a parohiilor au școală românească de duminică. Acum sunt parohii care au făcut pasul acesta. (...) Într-o sală paralelă, cei de la La Courneuve au reușit să facă o școală românească, frecventată de 150 de copii săptămânal. Nu sunt toate zilele, dar sunt zile în șir, La Courneuve spre nordul Parisului. Toate parohiile, sau multe dintre ele, au școală românească, dar ei au reuși să facă școală, inclusiv fizic, cu bănci, cu totul... e impresionant", a mai spus preotul paroh Răzvan Ionescu la interviurile ȘtiriDiaspora.

 

Vezi și: Situația parohiilor românești din Franța. Preotul Răzvan Ionescu: Cum s-au putut mobiliza cei din România atunci? 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel