Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii care se întorc din străinătate primesc sprijin financiar: 50% din salariu suportat de stat
WhatsApp
Senatul României elaborează o propunere legislativă pentru a încuraja întoarcerea românilor din străinătate prin suportarea a 50% din salariu pentru cei care se angajează în țară. Inițiativa vine ca răspuns la migrația masivă a românilor în ultimii ani și la criza de forță de muncă cu care se confruntă țara.
Românii care se întorc din străinătate primesc sprijin financiar: 50% din salariu suportat de stat / Foto: Unsplash

Potrivit datelor recensământului din 2022, aproximativ 6 milioane de români locuiesc sau lucrează în străinătate, iar estimările neoficiale indică un număr și mai mare, în jurul a 9,7 milioane. Această migrație masivă a avut loc în principal în perioada 2005-2011, când mulți români au plecat în căutarea unor salarii mai mari și a unor condiții de trai mai bune în țările europene, conform DC Bussiness.

Studiile recente arată că unul din patru români care lucrează în străinătate ar dori să se întoarcă în țară dacă ar găsi condiții favorabile. Pandemia de COVID-19 a determinat întoarcerea a aproximativ 1 milion de români în țară, accentuând astfel nevoia de măsuri care să încurajeze revenirea celor plecați în străinătate.

Inițiativa legislativă propusă la Senat are ca obiectiv suportarea unei părți din salariul celor care se angajează în România. Astfel, conform proiectului, persoanele nou angajate ar urma să primească 50% din salariu în primul an de contract, dar nu mai mult de 3000 lei lunar, iar în al doilea an, 25% din salariu, dar nu mai mult de 2000 lei lunar. Aceste stimulente ar urma să faciliteze integrarea și reținerea persoanelor care se întorc în România după perioade de muncă în străinătate.

Impactul financiar al acestei măsuri este estimat la aproximativ 108 milioane lei în primul an și 72 milioane lei în al doilea an. Sursele de finanțare propuse includ bugetul asigurărilor pentru șomaj și fonduri europene.

Scopul acestor propuneri este de a contracara deficitul de forță de muncă și de a întări economia românească, oferind în același timp românilor din diaspora perspective atractive pentru revenirea în țară. Inițiativa se află în prezent în faza de analiză și dezbatere în comisiile de specialitate din Senat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel