Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii care au credite ipotecare în Euro vor avea rate mult mai scumpe: BCE a majorat dobânda cheie în toată Europa
WhatsApp
Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a decis astăzi să majoreze cele trei rate cheie ale dobânzii cu 50 de puncte de bază și se așteaptă la noi majorări în luna martie. Acest lucru va duce automat la creşterea indicelui Euribor, ceea ce înseamnă rate mai scumpe pentru toți cei care au un credit ipotecar în Euro.

Banca Centrală Europeană își majorează cele trei rate cheie ale dobânzii cu încă o jumătate de punct procentual, ducând rata principală de refinanțare la 3%, rata de depozit la 2,50% și rata dobânzii pentru împrumuturi marginale la 3,25%.

Acest lucru a fost anunțat astăzi chiar de BCE în comunicatul prin care anunță următoarele decizii de politică monetară pentru țările UE. O decizie care se afla în zonă de ceva vreme și care era așteptată de toți economiștii, având în vedere presiunea inflaționistă puternică din UE, și care va continua și în martie.

Românii care au credite ipotecare în Euro vor avea rate mult mai scumpe

 

La începutul lui 2022, Indicele Euribor, de pildă, era situat în jurul valorii de -0,5%. De la jumătatea anului trecut, a crescut nesperat: în septembrie a depăşit 1%, iar acum, în 2023, ajunge ă depășească 2,5%. 

"Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzii cheie ale BCE și are în vedere noi majorări". 'Având în vedere presiunile inflaționiste subiacente, BCE intenționează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 de puncte de bază la următoarea ședință de politică monetară din martie și apoi să evalueze evoluția ulterioară a politicii sale monetare', a explicat banca centrală europeană, avertizând că, dacă situația nu se schimbă, ar putea avea loc noi majorări de rate în viitorul apropiat.

BCE a majorat dobânda cheie în toată Europa

 

Prin urmare, BCE își continuă obiectivul de răcire a creșterii prețurilor prin creșterea costului banilor. Obiectivul final este în continuare revenirea inflației la 2% pe termen mediu, deoarece "menținerea ratelor dobânzilor la niveluri restrictive va reduce inflația în timp prin diminuarea cererii și, de asemenea, va proteja împotriva riscului unei creșteri persistente a așteptărilor inflaționiste".

Consecințele vor fi directe pentru cei care au un credit ipotecar cu dobândă variabilă și care vor cheltui mai mult, deoarece ratele sunt legate de Euribor (rata de referință interbancară în Europa), iar dacă aceasta crește, cresc și ratele. Consiliul guvernatorilor BCE a anunțat că va continua, totuși, să majoreze ratele dobânzilor în mod semnificativ și într-un ritm constant pentru a le menține la niveluri suficiente pentru a contracara inflația. Desigur, deciziile viitoare vor depinde de datele reale și, prin urmare, vor fi definite din când în când la fiecare reuniune.

Majorarea ratelor este un instrument pe care BCE îl folosește pentru a încerca să contracareze dinamica dezordonată a pieței, care poate periclita serios politica monetară în toate țările din zona euro. De altfel, aceasta este ceea ce Statele Unite fac de mai bine de un an pentru politica lor economică, cu intervenții mult mai semnificative decât cele ale BCE.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel