Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România vrea creierele Europei. Soluția lui Teodorovici pentru a atrage forță de muncă din străinătate
WhatsApp
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, spune că  România are nevoie de programe dedicate, inclusiv de politici fiscale specifice, pentru a atrage forţă de muncă din celelalte state membre sau din afara spaţiului european.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, Eugern Teodorovici a venit cu mai multe propuneri pentru mobilitatea forței de muncă în spațiul european, la un dejun de lucru ministerial la Luxemburg, pe tema mobilităţii forţei de muncă, organizat în marja reuniunii Consiliului UE pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori (EPSCO).

„În contextul necesităţii întăririi mobilităţii forţei de muncă, una dintre libertăţile fundamentale ale pieţei unice, răspunsul nostru trebuie să vizeze o strategie pe două nivele, cu măsuri naţionale şi europene. O soluţie în cazul României, dar nu numai, ar fi elaborarea unor programe dedicate, inclusiv politici fiscale, în scopul atragerii de forţă de muncă din celelalte state membre, din ţări angajate în dialog cu UE în vederea aderării, precum şi din afara spaţiului european", a subliniat ministrul Finanţelor.

Participarea preşedintelui în exerciţiu al Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) la un eveniment al Consiliului EPSCO vine în continuarea demersurilor acestuia de promovare a acestei teme pe agenda publică a Uniunii Europene.

„Am dat curs invitaţiei Consiliului UE în domeniul Ocupării Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori (EPSCO) de a participa la această discuţie pe tema migraţiei pe piaţa forţei de muncă pornind de la dezbaterea pe care am iniţiat-o pe această temă la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) de la Bucureşti. Mobilitatea forţei de muncă şi efectele ei - atât pozitive cât şi negative - reprezintă o preocupare pe mai multe paliere pentru care trebuie să găsim soluţii imediate, în interesul tuturor statelor membre”, a spus ministrul român al Finanţelor.

 

Deficit acut de specialiști

 

Tot mai multe țări din estul Europei se confruntă, în ultimii ani, cu un deficit acut de specialiști, ca urmare a exodului masiv spre Vestul continentului și caută soluții pentru a-și aduce muncitorii înapoi sau pentru a atrage muncitori din alte țări, informează incont.ro.

În România, o soluție rapidă a fost majorarea numărului de permise de muncă pentru muncitorii din țările extracomunitare, în condițiile în care cetățenii altor țări UE nu se grăbesc să vină să lucreze la noi. Astfel, la începutul anului, Guvernul a aprobat un contingent de 20.000 de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, în creştere cu 5.000 faţă de anul trecut.

Anul trecut, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici declara că România are un deficit de forţă de muncă de un milion de persoane, iar o primă măsură luată de Guvern a fost eliminarea prevederii care obligă patronii să plătească angajaţii din afara ţării la salariul mediu pe economie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel