Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România trece la ora de iarnă: ora 04.00 va deveni ora 03.00
WhatsApp
În noaptea de 24 spre 25 octombrie 2020 se face trecerea la ora de iarnă 2020. Este noaptea în care, se spune, „dormim mai mult”, ziua de 25 octombrie fiind cea mai lungă din an, pentru că, practic, are 25 de ore. Sistemul orei de iarnă şi de vară presupune  o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă.  
ora_de_iarna

La ora de iarnă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00, în timp ce la ora de vară, operațiunea este inversă, ceasul se dă înainte cu o oră și ora 3:00 devine ora 4:00. Ora de iarnă este considerată, însă, ora standard. În legislație i se mai spune și „Timpul Legal Român”. Așadar, în noaptea de 24 spre 25 octombrie 2020, ceasurile se dau înapoi cu o oră, la ora 4:00, care va deveni ora 3:00. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară).

 

Ce se întâmplă cu trenurile. Anunţul CFR Călători

 

„În noaptea de 24/25 octombrie 2020, când ora 4:00 AM devine ora 3:00 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4:00 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4:00 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie”, anunță CFR Călători. Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora oficială de iarnă se face în aceeaşi zi de 25 octombrie 2020, între staţiile de frontieră trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare. În prezent, sunt trei zone de timp standard în UE: timpul vest-european (Irlanda, Portugalia, Marea Britanie), timpul Europei Centrale (17 state membre) și timpul Europei de Est (România, Bulgaria, Cipru, Grecia, Lituania, Letonia, Estonia și Finlanda).

 

Țări care vor schimba ora

 

Mai sunt 74 de țări care mai schimbă ora, față de 142 câte au folosit de-a lungul ultimelor decenii acest mecanism. 68 de țări au renunțat la ora de iarnă. Iar alte 107 nu au avut niciodată oră de vară și oră de iarnă. Cele mai multe care mută încă limbile ceasurilor sunt în Europa, 49 de țări.

Trei ţări din UE  – Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia - vor reveni la ora GMTSpania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1.La rândul lor, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia şi Lituania îşi vor fixa ceasurile la ora GMT+2.

Dincolo de ocean, schimbarea orei nu se face în tandem cu Europa, ci abia când ceasul de acolo ajunge la 2:00 ora locală. În America de Sud sunt țări precum Chile care schimbă ora nu în ultima duminică ci în a doua duminică a lui octombrie, iar schimbarea se face la ora locală 0:00. Ceea ce face ca de exemplu diferența de fus orar între România și Chile să fie de șapte ore în timpul verii, cinci ore în timpul iernii și șase ore în cele câteva săptămâni între datele de schimbare a orei din cele două țări

 

Cât se mai păstrează sistemul cu schimbarea orei

 

Din 2018 a început să se discute la nivel european despre renunțarea la schimbarea orei, tocmai pentru că are și unele efecte neplăcute. În consecință, Comisia Europeană a propus să se renunțe la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. 

Propunerea de renunţare la schimbarea orei ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus, așa că termenul a fost amânat pentru anul 2021: statele care decid să menţină permanent ora de vară ar urma să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021 (27 spre 28 martie 2021), iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021 (30 spre 31 octombrie 2021).

În România, o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă de Senat, în şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. La data respectivă şi guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative, Guvernul şi-a menţinut aceeaşi poziţie şi în punctul de vedere transmis Camerei Deputaţilor la 22 ianuarie 2020, scrie Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel