Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România, primul loc în UE la scumpirea benzinei. Unele sortimente au trecut de 7 lei / litru
WhatsApp
Prețul carburanților din România a crescut în ultimele săptămâni, fiind înregistrată cea mai mare creștere la nivelul statelor UE. 
Angajaţii şi familiile din Germania vor primi fonduri suplimentare și benzină mai ieftină

Prețul mediu ponderat al benzinei CO95 la pompă din România a crescut cu 5,5% în 17 ianuarie față de 20 decembrie – cea mai mare scumpire din toate țările UE, până la 1,285 / euro pe litru, potrivit datelor publicate de Directoratul general pentru Energie al Comisiei Europene, DG Energy, citate de Curs de Guvernare.

Trendul se păstrează: scumpirea benzinei din România este printre cele mai mari și față de 03 ianuarie: a înregistrat a treia cea mai mare din UE: +2,5% , Motorina s-a scumpit cu 5% față de față de 20 decembrie, a 7-a cea mai mare creștere, până la 1,276 euro / litru, și cu 2,9% față de 3 ianuarie – a patra cea mai mare creștere.

Scumpirea benzinei din România este a treia cea mai mare și pe ultima săptămâmă analizată (17 / 10 ianuarie, +1,5%). La motorină, scumpirea pe această săptămână de 1,6% este egală cu media europeană.

Cele mai mari creșteri

 

Cele mai mari creșteri de preț la benzină de la începutul anului le-au înregistrat Franța (4,8%, până la 1,706 euro/litru) și Ungaria (3,5% / 1,338 euro /litru).

Cele mai mari creșteri de preț la motorină de la începutul anului le-au înregistrat Franța (+5,5%, până la 1,621 euro/litru), Slovenia (5,1% / 1,436 euro/litru) și Ungaria (4,2% / 1,340 euro/litru).

Toate creșterile din România față de diferite date de referință sunt mult mai mari decât mediile europene, cu excepția avansului prețului motorinei față de 10 ianuarie și față de 3 ianuarie.

DG Energy folosește cursurile oficiale. Euro a variat între 4,9431 și 4,9492 lei / euro în periaoda analizată, ceea ce înseamnă că deprecierea leului a avut un impact minor. Prețurile medii sunt ponderate cu cota de piață a operatorilor, potrivit metodologiei DG Energy, mai scrie sursa citată. 

Prețul petrolului, la maximul ultimilor 7 ani

 

Prețul petrolului a crescut săptămâna trecută cu peste un dolar, atingând maximul ultimilor șapte ani, din cauza îngrijorărilor legate de posibile întreruperi ale aprovizionării, după ce gruparea Houthi din Yemen a atacat Emiratele Arabe Unite.

"Noile tensiuni geopolitice s-au adăugat la semnele continue de înăsprire pe întreaga piață", a declarat analistul ANZ Research într-o notă.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 85 de cenți, sau 1%, la 87,33 dolari pe baril până la ora 05:25 GMT, după ce anterior au atins un maxim de 87,55 dolari, cel mai ridicat nivel din 29 octombrie 2014.

Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 1,13 dolari, sau 1,4%, față de cotația de vineri, până la un maxim al ultimelor două luni de 84,95 dolari pe baril.

După ce a lansat atacuri cu drone și rachete care au declanșat explozii în camioanele cu combustibil și au ucis trei persoane, mișcarea Houthi a avertizat că ar putea viza mai multe instalații, în timp ce Emiratele Arabe Unite au declarat că își rezervă dreptul de a "răspunde la aceste atacuri teroriste".

Analiștii CommSec au declarat că prețurile petrolului au fost susținute și de temperaturile mai scăzute din emisfera nordică, care au determinat creșterea cererii de combustibili pentru încălzire.

"Previziunile analiștilor se așteaptă ca cererea să depășească oferta în acest an, pe măsură ce lumea se deschide după 2 ani de blocaj și reia o traiectorie mai normală a cererii", a declarat Ash Glover de la CMC Markets.

Este puțin probabil ca echilibrul strâns dintre cerere și ofertă să se relaxeze, au spus analiștii.

Unii producători din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se străduiesc să pompeze la capacitățile permise, din cauza investițiilor insuficiente și a întreruperilor, în cadrul unui acord OPEC+, de a adăuga 400.000 de barili pe zi în fiecare lună.

"Acest lucru ar trebui să continue să sprijine petrolul și să crească discuțiile despre prețuri cu trei cifre", a declarat analistul OANDA Craig Erlam.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel