Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România, cele mai mici cheltuieli de consum din întreaga UE. Statistica Eurostat 
WhatsApp
România a raportat cele mai mici costuri de consum pe gospodărie din întreaga Uniune Europeană. 
Fructe şi legume, raţionalizate în supermarketurile din Marea Britanie: Perturbările „ar urma să dureze câteva săptămâni”

România înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor în Uniunea Europeană pentru cheltuielile de consum finale ale gospodăriilor, conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În comparație cu media UE, România se situează la 58%, în timp ce Bulgaria și Polonia se află la 59% și, respectiv, 62%.

Anul trecut, cel mai ridicat nivel al prețurilor în Uniunea Europeană a fost înregistrat în Irlanda, cu 146% din media UE, urmată de Danemarca cu 145% și Luxemburg cu 137%.

Costurile în Europa, pe domenii

 

Datele relevă că prețurile pentru alcool și tutun au înregistrat diferențe semnificative, cu o țară având prețuri de aproximativ 3,3 ori mai mari decât cea mai ieftină. Bulgaria (66% din media UE), Polonia (73%) și Ungaria (78%) se află printre țările cu cele mai scăzute niveluri de prețuri, în timp ce Irlanda (216%), Finlanda (174%) și Danemarca (138%) au cele mai ridicate niveluri.

În ceea ce privește restaurantele și hotelurile, diferențele de prețuri ocupă locul doi, iar Bulgaria (51% din media UE), România (61%) și Ungaria (62%) se remarcă prin cele mai scăzute niveluri. Danemarca (156%), Finlanda (132%) și Luxemburg (131%) sunt țările cu cele mai ridicate niveluri de prețuri în această categorie.

România se evidențiază ca una dintre țările cu cea mai ieftină îmbrăcăminte, cu un nivel de preț de 84% din media UE. Bulgaria (80%) și Ungaria (83%) se alătură României în categoria țărilor cu prețuri mai accesibile, în timp ce Danemarca (134%), Suedia (117%) și Cehia (115%) sunt în fruntea clasamentului cu cele mai ridicate niveluri de prețuri pentru îmbrăcăminte.

Diferențe semnificative sunt înregistrate și în privința prețurilor alimentelor și băuturilor nealcoolice (variind de la 72% din media UE în România la 121% în Danemarca), echipamentelor de transport personal (de la 87% în Polonia la 132% în Danemarca) și produselor electronice de consum (de la 92% în Italia la 115% în Franța).

Aceste date evidențiază poziția României în raport cu nivelul prețurilor în Uniunea Europeană și reflectă diferențele economice în comparație cu alte state membre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel