Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România are al treilea cel mai mic preţ la carburanţi din Uniunea Europeană: S-a întors roata, ungurii trec vama să alimenteze
WhatsApp
Avem printre cele mai bune preţuri la carburanţi din Uniunea Europeană, chiar şi după ce Guvernul a suspendat subvenţia de 50 de bani.

Conform graficelor, România are în acest moment al treilea cel mai mic preţ din Uniunea Europeană, după Bulgaria şi Slovenia.

Suntem pe locul 3, după Bulgaria şi Slovenia, după ce preţul unui litru de benzină a scăzut sub nivelul de dinaintea începerii războiului din Ucraina.

Ungaria însă resimte abia acum valul scumpirilor, după ce Guvernul de la Budpesta a eliminat plafonarea preţului la combustibil la 1 ianuarie. Şi tot mai mulţi dintre vecinii noştri trec graniţa ca să alimenteze în România. 

Media pentru benzina standard din ţara noastră este 6,32 de lei, dar, spre exemplu, cel mai mic preţ din Bucureşti este situat la 6,24 de lei. Media motorinei standard este 7,51 de lei, însă preţul cel mai mic coboară către 7,45 de lei. Este un preţ pe care îl aveam, cel puţin la benzină, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, război care a condus la sancţiuni pentru exportul de petrol al Rusiei şi, ca atare, la o nelinişte internaţională, dacă piaţa va reuşi să înlocuiască această sursă, în condiţiile în Rusia este cel de-al doilea producător mondial.

România are al treilea cel mai mic preţ la carburanţi din Uniunea Europeană

 

Această tendinţă de scădere sau de relaxare a tensiunilor din piaţă continuă constant după mijlocul lui noiembrie, în ciuda faptului că robinetului rusesc i-a fost impus embargou total în decembrie pentru intrările în Uniunea Europeană, semn că piaţa sau actorii politici au reuşit să găsească alte surse pentru a înlocui diferenţa.

Vezi și: Italia. Guvernul Meloni a decis: 200 de euro pentru combustibil pentru angajați

Ungaria, însă, cea care depindea aproape integral de importul dinspre Rusia, are o situaţie uşor atipică, pentru că resimte abia acum majorarea preţului, situaţie pe care restul ţărilor au trăit-o de-a lungul lui 2022. Şi asta pentru că Guvernul de la Budapesta a ales politici diferite faţă de Uniunea Europeană. Şi-a ales, spre exemplu, să plafoneze preţurile în urmă cu un an, fapt care a condus la penurie de combustibil, iar azi la o scumpire bruscă la care populaţia nu se aştepta, după ce Guvernul nu şi-a mai permis să păstreze plafonarea din motive economice.

Astăzi, populaţia şi chiar unele instituţii maghiare trec graniţa pentru a se alimenta la preţuri mult mai mici în ţările vecine, toate având un preţ mult mai bun decât cel de la pompele din Ungaria, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel