Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România anunță că vrea să se împrumute cu 4 miliarde de euro pentru că nu ajung banii din PNRR
WhatsApp
 România vrea să solicite Băncii Europene de Investiţii (BEI) un împrumut de aproximativ 4 miliarde euro pentru a acoperi parţial finanţarea publică naţionale necesară unor investiţii incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un memorandum în acest sens, transmite Executivul. Este vorba despre un acord de principiu privind contractarea unei asistenţe financiare rambursabile de la Banca Europeană de Investiţii, în vederea acoperirii parţiale a finanţării publice naţionale necesare implementării unor reforme şi investiţii cuprinse în PNRR.

"Prin Memorandum, se stabileşte acordul de principiu al Guvernului privind contractarea unei asistenţe financiare rambursabile de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), conform legislaţiei privind datoria publică, în vederea acoperirii parţiale a finanţării publice naţionale necesare implementării unor reforme şi/sau investiţii cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Valoarea sprijinului financiar necesar solicitat BEI este de aproximativ 4 miliarde Euro pentru o serie de investiţii din sectoarele transporturi (rutier, feroviar, metrou) şi sănătate, incluse în PNRR", menţionează sursa citată. 

Împrumututuri de peste cinci miliarde de lei și în luna august

 

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat în luna august 2022, de la băncile comerciale sume în valoare de cinci miliarde de lei. 

Suma totală, de 5,585 miliarde de lei, este cu 1,335 miliarde de lei peste cea din iulie, de 4,25 miliarde lei a fost destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat pe pagina MF, instituţia a programat în august licitaţii pentru trei emisiuni de certificate cu discount, în data de 4 august, pentru o emisiune în valoare de 400 milioane de lei, cu scadenţa în 27 februarie 2023, în 11 august pentru o emisiune de 300 milioane lei, cu scadenţa în 28 noiembrie 2022, şi în 18 august pentru o emisiune de 400 milioane lei, cu scadenţa în 26 iulie 2023.

De asemenea, pe parcursul lunii august au fost lansate zece emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,9 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (585 milioane de lei în total).

Astfel, au fost programate licitaţii pentru patru emisiuni de 500 de milioane de lei, în zilele de 1, 4 şi 8 august (două), două pentru emisiuni de 400 milioane de lei în zilele de 1 şi 25 august, trei pentru emisiuni de 300 milioane lei în 11, 22 şi 29 august şi una pentru o emisiune de 200 milioane lei, în 18 august.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel