Cei șapte suspecți au fost arestați, marți, 10 octombrie, în trei municipalități din estul Girondei, inclusiv Saint-Emilion, fiind acuzați de „trafic de ființe umane într-un grup organizat”, „ascunderea unei infracțiuni” și „supunerea persoanelor vulnerabile la condiții nedemne de muncă și de cazare”, a transmis procuratura, care a solicitat plasarea acestora în arest preventiv.
Potrivit autorității judiciare, această grupare a recrutat muncitori din România, i-a transportat în Gironda și i-a angajat în podgorii pentru „un salariu mic”.
Din septembrie 2022, „câteva zeci de victime”, inclusiv un minor de 14 ani și toți de naționalitate română, au depus o plângere, denunțând în special „condiții de cazare nedemne, bullying și diverse privațiuni de libertate”, scrie rtl.be.
Numărul plângerilor de la „persoane exploatate” din industria vinului „a crescut în ultimii ani”, a declarat pentru AFP procuratura din Libourne. Primăvara trecută, în Gironde, trei persoane au fost condamnate pentru „trafic” de muncitori marocani.
În Champagne, în septembrie, au fost deschise două anchete pentru „trafic de ființe umane”, iar șapte spații colective în care locuiau culegători de struguri au fost închise, fiind considerate „insalubre” și „nedemne”.
Anchetatorii au descoperit ce viață luxoasă ducea șeful unei bande de exploatatori care folosea muncitorii sezonieri ca sclavi în zona rurală din Andaluzia, Spania. Rețeaua de exploatare era formată din cetățeni români care își exploatau compatrioții pe câmpurile din zona rurală a orașului Sevilla. Gruparea infracțională a fost destructurată după o anchetă care a început când una dintre victime a fost călcată de un tractor și apoi răpită pentru a nu da declarații în fața judecătorului.
Ceea ce părea a fi doar o altă operațiune polițienească împotriva exploatării prin muncă a lucrătorilor sezonieri din mediul rural a dus la dezmembrarea unei rețele criminale care îi ținea pe muncitori în condiții de sclavie, până la punctul în care una dintre persoane a fost găsită în stația de autobuz din Sevilla când a vrut să fugă și a fost răpită pentru a nu da declarații. Potrivit anchetatorilor, liderul organizației criminale - care duce o viață de lux, după cum relatează publicația El País - ar fi intenționat chiar să atenteze la propria viață.
Operațiunea de poliție a fost botezată Danubio, iar cinci victime ale traficului de persoane au fost eliberate în cursul operațiunii. De asemenea, au fost arestate opt persoane, presupuși membri ai unei organizații criminale din provincia Sevilla, care au ținut victimele ascunse cu intenția de a nu le localiza și de a le trimite în afara Spaniei, mai precis înapoi în România, pentru a evita urmărirea penală pentru activitatea lor ilegală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News