Una dintre cele mai importante instituții din economia României va fi condusă de o româncă plecată din țară de mai bine de 21 de ani. Este vorba despre Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), cu sediul în Constanța.
Florin Cîțu a numit-o pe Gabriela Dan-Unterseh în calitate de președinte, cu rang de secretar de stat, pe 8 martie. Ea a fost susținută în funcție de USR PLUS.
Gabriela Dan-Unterseh a fost propusă în ianuarie pentru a conduce ACROPO. Ea susține că de atunci s-a tot chinuit să afle când va fi numită efectiv în funcție și nu a aflat decât după ce decizia a apărut în Monitorul Oficial, astfel că, pe 8 martie, se afla încă în Franța.
Gabriela Dan-Unterseh a recunoscut, într-un mesaj postat pe Facebook, că nu a dorit să-și delege responsabilitățile și a preferat ca în primele zile din mandatul său să lucreze la ACROPO de la distanță, din Franța.
„În data de 8 martie, am fost numită în funcția de Președintă a Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră-ACROPO. Având o experiența de peste 14 ani în proiecte offshore, la una dintre cele mai mari companii de investigații marine din lume, Fugro, acolo unde am ocupat diverse posturi și roluri implicându-mă în proiecte internaționale de infrastructură submarină, vin acum la ACROPO cu o mare putere de muncă, de luptă, cu dedicare și o motivație pentru o Românie curată, o Românie a meritocrației. După 21 de ani petrecuți în Franța, mă întorc ACASĂ, pentru a contribui cu experiența mea la #RevoluțiaBuneiGuvernări.
Câteva date despre primele mele zile la ACROPO:
Am aflat de hotărârea de guvern (de numire – n.r.) pe 8 martie, când a fost semnată și a apărut în Monitorul oficial. Cu toate că am încercat încă din ianuarie să aflu când ar putea fi semnată HG pentru a putea anticipa, am aflat abia după semnătură.
Mi-am întrerupt imediat contractul de lucru cu Fugro pentru a putea începe la ACROPO.
În prima zi la ACROPO, pe 9 martie 2021, mi s-a cerut delegarea responsabilităților și a semnăturii. Cum însă eram disponibilă și prezentă în lucru la domiciliu, nu am considerat necesară delegarea.
Încă din prima zi, am fost plăcut surprinsă de eficiența colaboratorilor care au răspuns pozitiv la fiecare întrebare, care și-au rupt din timpul lor pentru a-mi crea în urgență adresa de mail sau trimite diverse documente.
În cele trei zile lucrate la distanță, am putut discuta cu câțiva colaboratori, nu cu toți cu care aș fi dorit, aceștia lucrează și ei de la domiciliu. Am citit documente, am semnat documente, am discutat despre propunerea bugetară pentru 2021 care ar fi trebuit de altfel să fie trimisă astăzi către Secretariatul General al Guvernului”, a scris Gabriela Dan-Unterseh pe pagina sa de Facebook.
Ce este ACORPO?
Vineri, românca a plecat din Franța spre România, însă nu va putea să meargă imediat la sediul instituției pe care o conduce, întrucât trebuie să intre în carantină imediat după intrarea în țară.
Contactată de HotNews, Unterseh spune că are un test negativ, ceea ce înseamnă că va sta 10 zile în carantină. „Am plecat de acasă și sunt în drum către aeroportul din Beauvais, pentru că da, locuiesc în Franța de 21 de ani. La București, voi merge direct la sediul ACROPO unde-mi voi întâlni colaboratorii și voi prelua mandatul”, scrisese inițial, pe Facebook, Gabriela Dan-Unterseh.
Instituția pe care o va conduce, ACROPO, supervizează tot ce se întâmplă în offshore-ul românesc, o industrie de câteva miliarde de euro.
Înainte de a fi numita pe aceasta funcție, ea a lucrat pentru compania olandeză Fugro, omultinațională cu sediul în Leidschendam, Olanda și este cel mai mare specialist în geo-date din lume, colectând și analizând informații cuprinzătoare despre Pământ și structurile construite pe acesta.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News