Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Român torturat și umilit de polițiștii arestați din Verona. Nicolae povestește ororile: „Obligat să urinez pe jos și folosit ca mop" (VIDEO / FOTO)
WhatsApp
Un inspector și patru ofițeri din Verona au fost plasați în arest la domiciliu printr-un ordin emis în zorii zilei de 6 iunie, fiind acuzați în cel puțin șapte rânduri de abuzuri asupra persoanelor aflate în custodia lor. Nicolae D., un bărbat român în vârstă de 56 de ani, a povestit tratamentul la care a fost supus de către polițiștii de la secția de poliție din Verona. Bărbatul a fost bătut, i s-a refuzat folosirea toaletei și a fost târât în urină.

Umilințe, lovituri cu picioarele și pumnii la adresa străinilor și a persoanelor fără adăpost, oprite pentru un control, duse la secția de poliție și acolo obligate să sufere abuzuri și violențe din partea polițiștilor. Este un adevărat catalog de orori care a fost scos la iveală de o anchetă desfășurată de Procuratura din Verona, în care cinci ofițeri de poliție (un inspector și patru agenți) sunt acuzați, din diferite motive, de tortură, leziuni, fals, omisiune de acte oficiale, deturnare de fonduri și abuz în serviciu. Beneficiarii măsurilor preventive fuseseră deja transferați la alte misiuni în urma închiderii anchetei, adică în urmă cu câteva luni.

Violențele ar fi fost săvârșite în perioada iulie 2022 - martie 2023, împotriva unor persoane aflate în custodia lor în diferite calități. Ancheta, desfășurată timp de opt luni de către Brigada Mobilă din Verona, s-a folosit și de mijloace tehnice și a implicat comportamente care, potrivit acuzațiilor, au avut ca rezultat și acte care au adus atingere gravă demnității persoanelor supuse investigațiilor poliției.

Polițiști acuzați de tratamente inumane, arestați la Verona

 

Alessandro Migliore, Loris Colpini, Federico Tomaselli, Filippo Failla Rifici și Roberto Da Rold au ajuns în arest, dar în total 17 persoane sunt cercetate pentru infracțiuni care variază de la tortură la fals și omisiuni într-un act oficial. 

Printre acestea se numără și tratamentul la care a fost supus Nicolae D., un bărbat român de 56 de ani, care a fost târât pe jos ca o cârpă pe urină într-una dintre celulele de la Questura. Bărbatul, intervievat de Repubblica, a povestit că a ajuns în Italia în 2020 pentru a căuta de lucru, dar apoi a ajuns pe străzi, petrecându-și nopțile pe băncile din parcul din fața cimitirului monumental. O poveste, a lui, comună multor italieni și străini striviți de sărăcie în timpul pandemiei.

3. -imagine fara descriere- (roman-lnicolae-verona.png)

Ridicat într-o mașină, atacat cu spray cu piper, dus la secția de poliție, bătut. Aceasta este, pe scurt, povestea lui Nicolae D. și a prietenului său Gae U. despre violențele la care au fost supuși la Questura din Verona.

Nicolae, torturat și umilit în camera de interogatoriu

 

Starea sa de sărăcie ar fi trebuit să sugereze o abordare umană și înțelegătoare din partea poliției. În schimb, pe 14 octombrie anul trecut, Nicolae a fost oprit fără niciun motiv aparent: “Eram la barul Primo Kilometro, în zona Fiera. Eram cu un prieten, beam o bere și o cafea. Dintr-o dată a sosit o mașină de poliție, doi ofițeri au coborât și au venit direct la noi. Și ne-au cerut actele". Nicolae le-a arătat cartea sa de identitate. Nicolae și-a dat seama imediat că ceva nu este în regulă. "Au venit direct la mine și mi-au cerut actele mie și lui Gae degeaba", referindu-se la prietenul care spune că a asistat la întreaga scenă.

Câteva momente mai târziu, Nicolae se afla în spatele mașinii de poliție, iar polițistul i-a pulverizat în față un jet de spray cu piper, potrivit lui Nicolae. "M-au băgat în camera de arest și acolo am cerut să mă duc la baie, dacă pot să am acces cu amabilitate la toaletă", a spus el.

Bărbatul nu s-a opus identificării și nu prezenta niciun pericol, dar odată ajuns la secția de poliție “unul dintre cei doi polițiști m-a apucat de păr și m-a tras cu greutate până când m-a închis într-o celulă cu perete transparent. Aveam nevoie să mă duc urgent la toaletă. Am încercat să atrag atenția unui polițist gesticulând prin perete. Mi-au spus că nu era posibil să merg la toaletă și că va trebui să fac pe podea".

„Obligat să urinez pe jos și folosit ca mop"

 

Nicolae nu a avut de ales și a trebuit să se conformeze: "Am stat într-un colț și am făcut pipi. Din păcate, m-au pedepsit pentru asta. Imediat ce am terminat de urinat a intrat ca o furie un polițist (asistent șef L.D., n.r.). M-a mai împroșcat o dată cu spray în față și apoi m-a târât la pământ peste balta de urină. Când m-am ridicat din nou, la un moment dat, primul polițist m-a lovit cu pumnul în ficat“.

Prietenul său Gae, care îi stă alături din ziua în care un inspector de poliție și patru agenți au fost arestați pentru presupuse acte de violență la sediul poliției din Verona, insistă: “L-au aruncat peste urină“.

După aproximativ o oră și jumătate", continuă el povestea, "au venit după mine pentru a mă duce la baie și, în timp ce erau în spatele meu, cu bastonul, m-au lovit la nivelul rinichilor și timp de aproximativ douăzeci de minute am fost inconștient".

2. -imagine fara descriere- (roman-lovit-verona.png)

La doar câteva momente după ce și-a revenit, Nicolae, tot conform versiunii sale, a fost eliberat la viața sa pe stradă, ca persoană fără adăpost, împreună cu prietenul său.

Procuror: „Și-au trădat propria funcție, suprimând drepturile și libertățile persoanelor“

 

Se poate întâmpla vreodată așa ceva?“, se întreabă Gae O., “tortura nu există în Italia și aceste lucruri continuă să se întâmple. Acum îl opresc imediat ce îl văd pentru a-i cere documente“.

Nicolae concluzionează: "M-au apucat de păr și m-au târât să merg la camera de amprente. Există o înregistrare video cu acest lucru, sunt sută la sută sigur, pentru că mi-au arătat-o în instanță. Acolo se află întregul adevăr".

"Să sperăm că adevărul va ieși la iveală, adevărul iese întotdeauna la iveală", adaugă prietenul de lângă el.

În ordonanța emisă de procurorul Livia Magri care a dispus măsurile preventive împotriva polițiștilor, se subliniază că suspecții "și-au trădat propria funcție, suprimând drepturile și libertățile persoanelor aflate sub autoritatea lor, jignind demnitatea lor ca persoane, creând ei înșiși dezordine și compromițând siguranța publică".

Cei cinci ofițeri ar fi pălmuit, insultat și orbit victimele cu spray cu piper. Pe lângă tortură, cei cinci au mai fost acuzați, în diferite calități, de infracțiuni de vătămare corporală, fals, omisiune de acte oficiale, deturnare de fonduri și abuz în serviciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel