Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Reuniunea extraordinară a miniştrilor energiei ai UE din 30 septembrie 2022
WhatsApp
Miniştrii Energiei din cadrul Consiliului Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie al Uniunii Europene (UE) se reunesc, la 30 septembrie 2022, într-o şedinţă extraordinară pe tema preţurilor ridicate la energie, scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/ .

Miniştrii energiei din UE vor urmări să ajungă la un acord politic asupra unei propuneri de regulament a Consiliului privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie.

Propunerea vizează atenuarea presiunii exercitate de preţurile ridicate ale energiei asupra cetăţenilor şi a economiei

 

Aceasta include măsuri de reducere a cererii de energie electrică în vederea reducerii preţurilor energiei pentru consumatori, precum şi măsuri de redistribuire a veniturilor excedentare din sectorul energetic către clienţii finali. Măsurile propuse au un caracter excepţional şi temporar, informează site-ul Consiliului.

Problema preţurilor ridicate la energie a fost abordată de Consiliu şi la reuniunea extraordinară a miniştrilor energiei din 9 septembrie 2022. Discuţia a cuprins o serie de domenii principale în care statele membre se aşteaptă ca executivul comunitar să acţioneze: plafonarea veniturilor producătorilor de energie electrică, care se confruntă cu costuri de producţie scăzute; un posibil plafon tarifar pentru gaze; măsuri pentru o reducere coordonată a cererii de energie electrică în întreaga UE.

 

S-a adoptat un regulament privind reducerea voluntară a cererii de gaze naturale cu 15%



De asemenea, la 5 august 2022, statele membre au adoptat un regulament privind reducerea voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă. Regulamentul prevede posibilitatea declanşării de către Consiliu a unei "alerte a Uniunii" privind securitatea aprovizionării, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie.

Statele membre au convenit să îşi reducă cererea de gaze cu 15% faţă de consumul mediu din ultimii cinci ani, între 1 august 2022 şi 31 martie 2023, cu măsuri alese de ele însele, se arată pe site-ul Consiliului, conform Agerpres.

Formaţiunea Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie (TTE) este una dintre este una dintre cele 10 formaţiuni ale Consiliului UE şi se reuneşte atât în cadrul reuniunilor formale, cât şi în cadrul şedinţelor informale, iniţiate de obicei de către ţările care deţin preşedinţia rotativă a UE.

 

Consiliul TTE urmăreşte îndeplinirea obiectivelor UE în domeniile transporturilor, telecomunicaţiilor şi energiei



Consiliul TTE urmăreşte îndeplinirea obiectivelor UE în domeniile transporturilor, telecomunicaţiilor şi energiei, şi anume de a crea infrastructuri şi pieţe moderne, competitive şi eficiente, precum şi reţele transeuropene de transporturi, comunicaţii şi energie, conform https://www.consilium.europa.eu/.

În cadrul acestei formaţiuni, miniştrii transporturilor se reunesc, de regulă, de patru ori pe an, miniştrii energiei se reunesc de trei sau patru ori pe an, iar miniştrii telecomunicaţiilor de două ori pe an.

În domeniul energiei, Consiliul este responsabil cu adoptarea, împreună cu Parlamentul European, a legislaţiei privind funcţionarea pieţelor energiei, pentru a se asigura că aprovizionarea cu energie este sigură, pentru a promova eficienţa energetică şi energiile noi şi regenerabile, precum şi pentru a promova interconectarea reţelelor energetice.

Consiliul UE exercită, împreună cu Parlamentul European, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, accesat pe https://eur-lex.europa.eu.

Deşi se reuneşte în diferite formaţiuni în funcţie de subiectul discutat, Consiliul UE este o entitate juridică unică, lucrările sale fiind pregătite de un comitet al reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre (Coreper) şi de comitete şi grupuri de lucru specializate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel