UPDATE 15.00 După prelucrarea datelor din 2.211 secţii de vot din cele 2.219 (99,64%), cei care au votat DA la referendum au ajuns la 50,46% (749.171), în timp ce alegătorii care au optat pentru NU reprezintă 49,54% (735.528), conform Ziare.com.
În ceea ce privește primul tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu, președinta în funcție, se află pe primul loc în preferințele alegătorilor, cu 42,43% din voturi. În turul al doilea, ea se va confrunta cu Alexandr Stoianoglo, sprijinit de socialiștii proruși, care a obținut 26,05% din voturi. Acest moment este crucial și tensionat pentru Republica Moldova, având în vedere că diaspora a jucat un rol decisiv în orientarea proeuropeană a țării.
Referendumul a fost marcat de o competiție acerbă între tabăra pro-europeană și cea care dorește menținerea Republicii Moldova într-o zonă de influență mai apropiată de Rusia.
Una dintre cele mai vehemente reacții din tabăra pro-europeană a venit din partea luptătoarei Anastasia Nichita, medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Paris. Nichita, cunoscută și pentru activitatea sa în cadrul Poliției de Frontieră, a scris pe rețelele sociale un mesaj controversat, în care a propus măsuri drastice pentru cei care au votat împotriva aderării la UE.
„Propun să fie extrase toate pașapoartele românești la cei care au votat 'nu' în Uniunea Europeană. Iar moldovenii din Europa care au votat 'nu' să fie deportați în Republica Moldova, stai nu, în Siberia mai bine!”, a transmis Nichita, declanșând o serie de reacții atât de susținere, cât și de critici în mediul online.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a felicitat luni dimineața cetățenii Republicii Moldova pentru rezistența lor în fața influenței rusești și pentru alegerea de a continua parcursul european. Într-un mesaj postat pe Facebook, Ciolacu a evidențiat faptul că acest rezultat strâns indică necesitatea unor eforturi suplimentare pentru a convinge populația din zonele rurale.
„Felicitări tuturor cetăţenilor moldoveni care au rezistat în faţa presiunilor incredibile ale Moscovei şi au reuşit să îşi ducă ţara de partea bună a istoriei. Rezultatul pe muchie de cuţit de la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană este o dovadă că trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a convinge şi cetăţenii din provincie şi zonele rurale, unde Rusia are mai multă eficienţă propagandistică, că viitorul Republicii Moldova este doar către Vest”, a scris, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.”, a scris premierul român.
Ciolacu a mai declarat: ”Cu Maia Sandu preşedinte şi cu un guvern pro-european va fi tot mai clar că flacăra rece a Rusiei se va stinge definitiv la Chişinău! România este total alături de Republica Moldova”.
Președintele Partidului Național Liberal și al Senatului României, Nicolae Ciucă, a transmis și el un mesaj de felicitare către cetățenii Republicii Moldova, afirmând că acest vot, deși la limită, reprezintă un pas crucial pentru viitorul țării. Ciucă a subliniat importanța României ca susținător principal al procesului de integrare europeană al Moldovei.
„Felicit cetățenii Republicii Moldova pentru votul în favoarea drumului european! Chiar dacă e o victorie la limită, acest vot e un mare pas înainte pentru un viitor mai bun al Republicii Moldova. România va fi în continuare cel mai puternic susținător al procesului de integrare”, a transmis Ciucă pe rețelele sociale.
Ciucă a avertizat însă asupra forței de manipulare a propagandei ruse, care continuă să reprezinte o amenințare serioasă pentru stabilitatea regiunii. „E limpede că Rusia continuă agresiunea hibridă asupra Europei și în special asupra Estului Europei. Alegerile din România sunt următoarea țintă a propagandei Moscovei”, a adăugat acesta.
Deși tabăra celor care s-au opus integrării europene a condus pe parcursul zilei de duminică, schimbarea dramatică a avut loc odată cu numărarea voturilor venite din diaspora. Cetățenii moldoveni din afara granițelor țării, în special din statele europene, au făcut diferența, înclinând balanța în favoarea taberei "da".
Această victorie, deși foarte strânsă, reprezintă un pas major pentru viitorul european al Republicii Moldova, un subiect care a divizat societatea moldovenească de ani buni. Chiar și cu acest rezultat pozitiv, urmează provocări politice și sociale semnificative pentru implementarea acestei decizii, în special în zonele rurale, unde influența Rusiei rămâne puternică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News