Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Record. Spania înregistrează prețuri negative la energia electrică: -1.01 euro MWh
WhatsApp
Aprilie a început cu prețul energiei electrice în negativ, pentru prima dată , pe piața angro din Spania. 
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Prețurile energiei electrice au scăzut spectaculos în Spania, atingând niveluri negative într-o rară întorsătură a evenimentelor. Acest fenomen neobișnuit a avut loc pe piața angro, iar datele furnizate de operatorul Pieței Iberice de Energie (OMIE) arată că prețurile au coborât la -1,01 euro pe megawatt oră (MWh) între orele 4 și 6 după-amiaza, stabilind un record de nouă ore de prețuri negative în total în acea zi.

Conform datelor furnizate de operatorul Pieței Iberice de Energie (OMIE), prețurile au atins cel mai scăzut nivel vreodată, coborând la -1,01 euro pe megawatt oră (MWh) între orele 4 și 6 după-amiaza. Această tendință a generat un total de nouă ore de prețuri negative pe parcursul zilei.

În spatele acestei scăderi stă generarea abundentă de energie regenerabilă, în special energie eoliană, solară și hidraulică, amplificată de ploile recente. Aceste niveluri de producție au fost întărite de cererea redusă specifică zilelor de duminică, când activitățile industriale și comerciale sunt mai puțin active.

Cu toate acestea, consumatorii nu vor simți direct impactul acestor prețuri negative în facturile lor de energie electrică, deoarece acestea sunt influențate și de alte costuri fixe, cum ar fi taxele și ajustările sistemului.

TVA-ul consumatorilor a crescut la 10% 

 

Totuși, este important de menționat că această scădere a prețurilor vine în contextul unei creșteri temporare a TVA-ului, care afectează consumatorii. Doar gospodăriile cu bonusul social sunt scutite de această măsură, în timp ce TVA-ul pentru restul consumatorilor a crescut de la 5% la 10%.

În ciuda acestor schimbări, este de așteptat ca impactul asupra facturilor să fie influențat și de noua metodă de calcul a prețurilor reglementate, care urmărește să uniformizeze creșterile și scăderile și să reducă dependența de prețurile pe termen scurt, scrie 3CAT

În concluzie, deși prețurile negative ale energiei electrice pot părea avantajoase la prima vedere, impactul asupra consumatorilor va fi mai complex și va depinde de mai mulți factori, inclusiv de politica fiscală și de metodologia de calcul a prețurilor.

---------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel