La întrebările despre situația sistemului de educație din Marea Britanie și situația de după Brexit ne răspunde un specialist în educație care activează pe piața internațională de peste zece ani. Specialiștii de la Integral Edu cunosc foarte bine condițiile din școlile, liceele și universitățile din Marea Britanie, unde merg să vadă cum se desfășoară activitatea, astfel încât să poată oferi cele mai corecte informații și cele mai bune soluții pentru copiii și tinerii care vor să studieze în UK. Pentru că în Anglia este foarte importantă alegerea școlii și a carierei, în funcție de aptitudini, pentru a nu se ajunge la o situație de criză pentru elev sau student, atunci când nu există anumite abilități necesare pentru calea aleasă.
Citeşte şi: Condiţiile obligatorii pentru a-ţi înscrie copilul la şcoală în Italia
„Pentru studiile în UK, informațiile de bază sunt la fel ca pentru orice altă destinație de studiu. În primul rând trebuie să-și definească foarte bine domeniul de studiu, după care pot începe căutările pentru o universitate specifică. Este recomandat ca acest proces să înceapă din timp, astfel încât procesul de admitere să fie mult mai fluid, la finalul clasei a XII-a. Un instrument bun pentru a creiona o direcție de acțiune este un test de tipul „My Future Choice”, care va defini mult mai bine zona profesională și de studiu a tânărului, încă din timpul liceului. O astfel de testare se realizează de către un consultant educațional, care va intrepreta rezultatele și va oferi părinților și copiilor informații care le pot schimba percepția despre domeniul de studiu care cred ca li s-ar potrivi”, explică Ana Maria Papp, Business Development Manager, IntegralEdu.
Taxele și condițiile de înscriere și de școlarizare rămân neschimbate, până în 2020 înclusiv, indiferent de ceea ce se va întâmpla după Brexit. „Taxele de studiu în Marea Britanie sunt de 9.250 GBP pe an, pentru studii de licență, respectiv 4.000 - 30.000 GBP pe an pentru programele de master sau MBA. În același timp există numeroase posibilități de finanțare prin burse de merit, burse sociale, burse sportive sau împrumuturi studențești de la guvernul britanic. Pentru programe de licență, împrumutul este de 9.250 de lire sterline pe an, iar pentru studii de master este de 10.280 de lire sterline pentru tot programul”, mai explică specialista.
Citeşte şi: Ce trebuie să ştii dacă îţi duci copilul la şcoală în Spania
Printre universitățile populare în rândul tinerilor români se numără Coventry University, datorită ratei mari de satisfacție a studenților. Această universitate are și o comunitate mare de studenți români. De asemenea, Sunderland University, este căutată pentru programele de master de aproximativ 5.000 GBP pe an și costuri de trai mici.
În privința liceelor din Marea Britanie, costurile variază între 12.000 GBP pe an - pentru o școală de tip academie - și 35.000-45.000 GBP pe an pentru un liceu de tip „boarding”, sau 45.000-55.000 GBP pe an, pentru o școală de tip colegiu, unde sunt incluse toate cheltuielile cu activitățile conexe: masă, cazare, programele de tutoriat. „Pe primele poziții în topul celor mai populare licee pentru familiile din România, care au fost prezente și la „World Education Fair” - târgul de educație organizat de două ori pe an, în România, sunt: Oxford International College și Cardiff Sixth form College (top trei în UK), dar și d'Overbroeck's College, Bromsgrove School”, explică Raluca Niculae, Manager al departamentului „Licee în Străinătate”, IntegralEdu.
Se recomandă consultarea unui specialist, înainte de a se alege o școală din Marea Britanie, pentru a se putea face alegerea în totală cunoștință de cauză. „În urma discuțiilor și evaluărilor realizate, consultantul educațional poate oferi cele mai potrivite soluții pentru un tânăr, fie că vorbim despre o tabără educațională, de studii liceale, de studii universitare sau postuniversitare. În plus, consultantul sprijină candidatura fiecărui viitor student, până la capat, ajutându-l în realizarea documentațiilor necesare, a scrisorilor de intenție către universități, dar și prin contactarea efectivă a persoanelor responsabile din cadrul acelor universități, astfel încât admiterea să fie sigură și fără probleme neprevăzute. Mai mult, pe baza experienței acumulate, consultantul poate să direcționeze orice tânăr spre un anumit domeniu, atunci când se află la momentul marilor întrebări: Ce domeniu să aleg? Ce voi face în viață? Unde? Ce meserie mi se potrivește?”, explică specialista.
Citeşte şi: Unde pot învăța copiii, dacă vrei să te stabilești în Grecia, cu familia
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News