Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Razie în cluburi: tinerii din Ucraina, scoși de la distracție și trimiși pe front. Unul din ei a povestit cum i-a păcălit pe recrutori
WhatsApp
Ofițerii militari ucraineni responsabili de recrutare au efectuat razii în restaurante, baruri și o sală de concerte din Kiev. Aceștia au verificat documentele de înregistrare militară și au reținut bărbați care nu erau în conformitate cu cerințele legale, au raportat sâmbătă mass-media și martorii oculari.  

Ofițerii au descins la Palatul Sporturilor din Kiev după un concert al trupei rock ucrainene Okean Elzy, desfășurat vineri seara. În materialele video difuzate de presa locală, s-a observat cum ofițerii au stat la ieșirile sălii de concert, interceptând bărbați care ieșeau. În imagini, se pare că unii bărbați au fost reținuți cu forța de către ofițeri.

Verificări au avut loc și la Goodwine, un centru comercial de lux, și la Avalon, un restaurant popular.

Este neobișnuit ca astfel de raiduri să aibă loc în capitală, ceea ce reflectă nevoia disperată a Ucrainei de noi recruți. Toți bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani sunt eligibili pentru conscripție, iar bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara.

Un tânăr a povestit cum a scăpat de recrutori

 

Un tânăr de 27 de ani a declarat că a părăsit concertul în timp ce ultima melodie era cântată, după ce i s-a spus despre prezența ofițerilor de recrutare. El a spus că a văzut soldați și polițiști discutând cu oamenii, dar „nu a văzut nimic extrem de agresiv”.

Tânărul a adăugat că bărbaților le este teamă că vor fi înrolați ori de câte ori ies din casă.

„Acea stare interioară de a fi mereu în pericol s-a întors din nou", a declarat el pentru Associated Press, dând doar prenumele său de teamă de represalii. El a spus că scutirea sa de la recrutare oferită de universitate i-a fost retrasă după ce Ucraina a adoptat legi în aprilie care au redus vârsta de eligibilitate pentru înrolare de la 27 la 25 de ani și au eliminat unele scutiri de recrutare, relatează ABC News. 

Relatări locale au indicat că raiduri similare au avut loc și în cluburi și restaurante din alte orașe ucrainene, inclusiv Kharkiv și Dnipro, în estul și centrul Ucrainei.

Nevoie urgentă de militari pe front

 

Ucraina și-a intensificat eforturile de mobilizare în acest an. O nouă lege a intrat în vigoare în această primăvară, stipulând că cei eligibili pentru serviciul militar trebuie să își introducă informațiile într-un sistem online sau să se confrunte cu sancțiuni.

Între timp, armata ucraineană a anunțat sâmbătă că a lovit un terminal de petrol controlat de Rusia în regiunea parțial ocupată Luhansk, care furniza combustibil pentru efortul de război al Rusiei.

„La această bază erau stocate petrol și produse petroliere care erau livrate, în special, pentru nevoile armatei ruse”, a scris Statul Major General al Ucrainei pe Telegram.

Mass-media de stat rusă a raportat că terminalul, aflat în apropierea orașului Rovenky, a fost atacat de o dronă ucraineană și a menționat că nu au existat victime și că incendiul a fost stins, dar nu a comentat asupra gradului de avarie.

Luni, forțele ucrainene au anunțat că au lovit un terminal major de petrol de pe coasta sudică a peninsulei Crimeea, ocupată de Rusia.

Ambele părți se confruntă cu problema de a putea susține războiul costisitor de uzură — un conflict care a început cu invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, și care nu arată semne de rezolvare.

Obiectivul Ucrainei este de a reduce capacitatea Rusiei de a sprijini unitățile de pe linia frontului, în special în regiunea estică Donetsk, unde principalul efort al câmpului de luptă rusesc solicită intens forțele ucrainene deja obosite.

Ucraina așteaptă ajutor occidental, Rusia atacă cu drone

 

Kievul așteaptă în continuare un răspuns din partea partenerilor săi occidentali la cererile repetate de a utiliza armele cu rază lungă de acțiune pe care le furnizează pentru a lovi ținte de pe teritoriul rus.

Între timp, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că 47 de drone ucrainene au fost interceptate și distruse de sistemele sale de apărare aeriană în noaptea de vineri spre sâmbătă: 17 în regiunea Krasnodar, 16 deasupra Mării Azov, 12 în regiunea Kursk și două în regiunea Belgorod, toate aflate la granița cu Ucraina.

Guvernatorul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat sâmbătă că o persoană a fost ucisă și 14 au fost rănite în urma bombardamentelor și atacurilor cu drone ucrainene din ultimele 24 de ore.

În Ucraina, Forțele Aeriene ale țării au declarat că apărarea aeriană a doborât 24 din cele 28 de drone lansate peste noapte împotriva Ucrainei.

Guvernatorul regional din Zaporizhzhia, Ivan Fedorov, a spus că două femei au fost rănite sâmbătă în urma atacurilor rusești asupra capitalei regiunii sudice ucrainene, numită și ea Zaporizhzhia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel