Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Războiul din Ucraina: Zonele ocupate cer urgentarea votului pentru a se alătura Rusiei
WhatsApp
Patru zone ale Ucrainei aflate sub controlul Moscovei au anunțat planuri pentru așa-numitele referendumuri de urgență privind aderarea la Rusia, care ar deschide calea pentru anexarea de către Rusia.
Războiul din Ucraina: Zonele ocupate cer urgentarea votului pentru a se alătura Rusiei / Foto: Unsplash

Invazia Rusiei a stagnat în ultimele luni, iar Ucraina a recucerit porțiuni de teritoriu în nord-estul țării. Acum, oficialii susținuți de Rusia în est și sud spun că doresc să voteze asupra aderării la Rusia începând din această săptămână.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, după un vot care a atras condamnarea internațională.

 

Ministrul ucrainean de externe: Referendumurile false nu vor schimba nimic

 

Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei, dar este de mult timp clar că Rusia intenționează să își pună ștampila în același mod în cazul preluării altor regiuni ocupate.

Anexarea mai multor teritorii ucrainene ar permite Kremlinului să afirme că Rusia însăși este atacată de armele NATO. Rusia și-a lansat invazia la 24 februarie.

Există speculații potrivit cărora Rusia ar putea anunța o mobilizare în masă, pentru a-și întări forțele în Ucraina. Parlamentul rus a aprobat înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni precum dezertarea, deteriorarea proprietății militare și insubordonarea în timpul mobilizării sau al operațiunilor de luptă.

 

Rusia ar putea anunța o mobilizare în masă

 

Șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat marți dimineața devreme că organizarea de voturi în regiunile estice Donețk și Luhansk - cunoscute și sub numele de Donbas - ar corecta "dreptatea istorică" și ar fi ireversibilă: "După modificările aduse Constituției statului nostru, niciun viitor lider al Rusiei, niciun oficial, nu va putea să revină asupra acestor decizii".

La scurt timp după aceea, cele două autorități separatiste din Donețk și Luhansk, susținute de Rusia, au declarat că vor organiza voturi în perioada 23-27 septembrie. Ambele au fost recunoscute ca independente de către președintele Vladimir Putin cu trei zile înainte ca trupele rusești să invadeze Ucraina dinspre nord, est și sud.

 

Presa de stat rusă a declarat că oamenii vor putea vota în persoană sau de la distanță

 

Oficialii instalați de Rusia în regiunea sudică Kherson au declarat că vor organiza, de asemenea, un vot, iar o declarație similară a venit din zonele ocupate de Rusia din Zaporizhzhia. 

De luni de zile, autoritățile instalate de Rusia au încercat să organizeze autointitulate referendumuri. Nu a existat niciodată vreo speranță de a avea un vot liber sau corect, iar războiul continuu a făcut imposibilă chiar și încercarea de a anexa zonele care nu se află în totalitate sub controlul lor. Contraofensivele Ucrainei au îngreunat și mai mult situația.

În timp ce cea mai mare parte din Luhansk se află în mâinile rușilor din iulie, luni, liderul ucrainean din Luhansk a anunțat că armata a recucerit satul Bilohorivka, conform BBC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel