''Am decis să rechem tot personalul diplomatic (...) şi să închid ambasada şi toate consulatele noastre din SUA'', a afirmat în faţa Curţii Supreme preşedintele Maduro, care a acuzat Washingtonul că îl încurajează pe Juan Guaido, preşedintele parlamentului, să comită o ''lovitură de stat''.
În timpul confruntărilor violente de miercuri între susţinătorii şi adversarii lui Maduro, Juan Guaido s-a autoproclamat ''preşedinte interimar'' şi a fost recunoscut în acest post de preşedintele SUA, Donald Trump, şi de alte ţări din regiune.
Preşedintele Nicolas Maduro a primit joi asigurări de ''loialitate'' din partea armatei, într-o convorbire telefonică primind şi partea preşedintelui rus Vladimir Putin sprijin faţă de ceea ce acesta din urmă a denumit ''distructiva ingerinţă externă'' în Venezuela.
În acelaşi timp, într-o intervenţie în faţa Consiliului Permanent al Organizaţiei Statelor Americane (OAS), ce are sediul la Washington, secretarul american de stat Mike Pompeo le-a cerut forţelor de securitate venezuelene să apere ''integritatea personală'' a ''preşedintelui'' Juan Guaido şi i-a promis ''poporului'' venezuelean un ajutor umanitar din partea SUA în valoare de 20 de milioane de dolari. Pompeo le-a solicitat de asemenea statelor membre ale OSA să-l recunoască pe Guaido drept preşedinte ''legitim'' al Venezuelei şi a solicitat o reuniune a miniştrilor de externe ai statelor de pe continentul american pentru a lua decizii cu privire la Venezuela. La finalul acestei reuniuni a OSA, 16 din cele 34 de ţări membre ale organizaţiei şi-au exprimat susţinerea faţă de Juan Guaido.
Washingtonul a cerut de asemenea convocarea pentru sâmbătă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, pe tema crizei din Venezuela.
După ce Maduro a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice ale Venezuelei cu SUA, Washingtonul i-a răspuns că el nu are autoritatea să ia o asemenea decizie pentru că, din punctul de vedere al SUA, el nu mai este preşedinte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News