„Suedia a preluat șefia Consiliului UE, prioritățile sale sună bine, mai rămâne să nu fie doar intenții, deoarece românii au suportat destulă umilință prin refuzul nejustificat al Austriei de a respecta normele europene și a accepta prezența noastră în Schengen cu drepturi depline. Marțea viitoare, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, Suedia își va prezenta programul - securitate, unitate, prosperitate, energie verde, stat de drept.
Fără România în Schenghen vorbim degeaba despre unitate în cadrul eurosistemului! Fără respectarea regulilor de către Austria, vorbim degeaba de stat de drept! Fără unitate și stat de drept discutăm degeaba despre prosperitate și tranziție la economia verde, ca să nu mai vorbim de securitate. Războiul e lângă noi, românii își asumă un risc enorm, iar NATO trebuie întărit. Foarte probabil, mâine, la Bruxelles, Jens Stoltenberg, Ursula von der Leyen și Charles Michel vor semna o Declarație comună privind cooperarea NATO-UE, document extrem de important în contextul regional - în februarie e un an de la invadarea Ucrainei, iar unitatea e mai importantă decât oricând”, a scris Rareș Bogdan pe pagina de Facebook.
Suedia a preluat de la 1 ianuarie preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de la Republica Cehă şi va avea astfel timp de şase luni, la Bruxelles, un rol-cheie de lider şi de mediere, informează duminică dpa.
„Suedia preia preşedinţia într-o perioadă în care Uniunea Europeană se confruntă cu provocări istorice”, a declarat prim-ministrul suedez Ulf Kristersson într-un discurs susţinut în decembrie.
Într-un comunicat pe site-ul său web, Kristersson a enumerat printre principalele probleme ce vor trebui abordate războiul din Ucraina, lupta împotriva schimbărilor climatice şi competitivitatea Europei.
Priorităţile Suediei se concentrează pe „o Europă mai verde, mai sigură şi mai liberă”, a subliniat Kristersson.
Ulf Kristersson şi cabinetul său de miniştri sunt relativ necunoscuţi pe scena UE. Guvernul său conservator este la putere de numai două luni şi jumătate, după ce l-a înlocuit pe cel social-democrat ce era condus de Magdalena Andersson.
Kristersson este primul şef de guvern suedez care a colaborat vreodată îndeaproape cu partidul populist de dreapta Democraţii Suedezi. Populiştii nu sunt în guvern, însă, în calitate de a doua cea mai puternică forţă parlamentară şi având mai multe mandate de parlamentari decât partidul lui Kristersson, Moderaţii, ei au încă multă putere la Stockholm.
În pofida euroscepticismului acestui partid de susţinere, ministrul suedez pentru afaceri europene, Jessika Roswall, a declarat că guvernul său „va acorda o mare prioritate activităţii UE”.
Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este deţinută prin rotaţie la fiecare şase luni de cele 27 de state membre ale UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News