Publicitate
„S-au întâmplat multe chestiuni în această săptămână. În primul rând, o schimbare de atitudine a Suediei. În al doilea rând, este o declarație a președintelui Iohannis care a vorbit în fața ambasadorilor despre intrarea în spațiul Schengen în acest an. Este pentru prima dată când președintele României dă un termen extrem de clar. În al treilea rând, am avut luni după-amiază declarația făcută de președintele Turciei care a venit cu condiționalități în plus la adresa Suediei ceea ce și explică o strângere a relației cu România și Bulgaria a Suediei. Are nevoie de susținători în plus în demersul de aderare la NATO.
Mai este o săptămână până la alegerile din cel mai important land al Austriei și foarte probabil lucrurile se vor schimba și vom sta de vorbă în alți termeni imediat după terminarea acestor alegeri. (...)”, a spus Rareș Bogdan, la Antena 3.
Președintele Austriei l-a sunat pe Klaus Iohannis: "Ambasadorul României se întoarce la Viena"
Europarmanetarul spune că decizia lui Iohannis este „clar o îndulcire” și că se așteaptă ca după alegerile din 29 ianuarie din Austria să se reia negocierile.
„Vedem această convorbire foarte importantă și un gest al statului român pe care îl face. În decembrie, România, pentru prima dată în ultimii 33 de ani, retrage un ambasador de pe teritoriul Europei, din Austria, împreună cu întreg personalul diplomatic. Iată că după convorbirea pe care o are președintele României cu președintele Austriei, care este un avocat al intrării României în spațiul Schengen, președintele hotărăște retrimiterea ambasadorului Emil Hurezeanu și a întregului corp diplomatic la post. Asta este clar o îndulcire, în termeni diplomatici, a relației dintre cele două state. Mă aștept ca imediat după alegerile din Austria, de pe 29 ianuarie, lucrurile să se schimbe și să se reînceapă negocierile.
Bulgaria a înțeles că nu poate juca singură, România a luat de braț Bulgaria în încercarea de a rezolva dosarul Schengen. România nu are vreo problemă tehnică, iar Bulgaria a anunțat că acceptă o delegație a Olandei de specialiști așa cum România a făcut în urmă cu două luni de zile”, a conchis Rareș Bogdan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News