Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rareș Bogdan, după confirmarea aderării României în Schengen: „Președintele Iohannis a jucat inteligent, păcat că anumite lucruri nu pot fi divulgate acum“
WhatsApp
Primele reacții oficiale au apărut după ce Austria a confirmat aderarea României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, începând de anul viitor. 
Controalele la frontiere au fost reintroduse de Statele Schengen: Ultimele decizii și impactul lor / (Sursa foto: Freepik)

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a marcat acest moment printr-un mesaj în limba română postat pe platforma X, fostul Twitter. "O zi de mare mândrie pentru România și Bulgaria", a transmis oficialul.

Iohannis: Pasul făcut astăzi este unul în beneficiul cetățenilor români, care consolidează poziția României 

 

Președintele Klaus Iohannis a fost primul care a făcut anunțul privind aderarea României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024. Rezultatul pozitiv a fost atribuit implicării tuturor instituțiilor statului, cu mențiunea specială a Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Afacerilor Externe. Iohannis a subliniat că obiectivul prioritar al României este eliminarea controalelor la frontierele terestre interne.

"Decizia privind intrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024 este un prim pas important pe care l-am făcut astăzi. Acest rezultat pozitiv de etapă se datorează implicării active a tuturor instituțiilor cu atribuții în materie, mai ales Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe.

În continuare obiectivul prioritar al României rămâne acela de a aplica integral acquis-ul Schengen, prin parcurgerea și a ultimei etape, respectiv eliminarea controalelor la frontierele terestre interne, așa cum prevede și Decizia Consiliului UE adoptată astăzi.

Pentru finalizarea acestui proces este necesară continuarea intensă a eforturilor instituționale și diplomatice, pe care le voi susține și pe mai departe.

Pasul făcut astăzi este unul în beneficiul cetățenilor români, care consolidează poziția României în rândul statelor membre, odată dobândit statutul de țară Schengen. România a fost și rămâne un furnizor de securitate, inclusiv în ceea ce privește protecția frontierelor externe ale UE", a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

Rareș Bogdan: Presedintele a jucat inteligent, păcat că anumite lucruri nu pot fi divulgate acum

 

Europarlamentarul Rareș Bogdan a subliniat importanța intrării în Spațiul Schengen, evidențiind că aceasta a fost prioritatea absolută a președintelui României. Bogdan a menționat și sprijinul puternic primit din partea președinților partidelor de guvernare și a altor factori de decizie la nivel european.

"Este oficial: România în Schengen din martie 2024. Să nu uităm că și alte state (Italia, Austria, Grecia etc) au intrat în etape. După 5 luni de negocieri crâncene, în care în ultimele 3 zile s-a trecut de la agonie la extaz, iar la agonie, și din nou la negocieri, negocieri si din nou negocieri, Consiliul UE a votat deschiderea Schengen pentru România și Bulgaria. România va putea emite vize Schengen începând din martie, iar negocierile continuă până la integrarea deplină, nu doar aerian și maritim. Important este că vom fi în interior și putem negocia mai ușor. Mult mai ușor! Ursula von der Leyen (președinta Comisiei), Margaritis Schinas (vicepreședinte), Charles Michel (președintele Consiliului), Roberta Metsola (președinta Parlamentului European) și MAE german au salutat acum câteva minute intrarea României în Schengen Area. Conform Deciziei din această seară, în cursul anului 2024, Consiliul se obliga sa depuna eforturi pentru eliminarea controalelor si la frontiera terestră si feroviară. 

Subliniez: Intrarea în Spațiul Schengen a fost prioritatea absolută a președintelui României, Klaus Iohannis, și a PNL. Presedintele a jucat inteligent, păcat că anumite lucruri nu pot fi divulgate acum (poate în memorii, peste niște ani). Eforturile ministrului Afacerilor Interne, Catalin Predoiu (PNL), ale miniștrilor de Interne anteriori (PNL), ale ministrului Afacerilor Externe, Luminita Odobescu, (PNL), presiunile făcute de europarlamentarii romani, conlucrarea perfecta pe acest Proiect între președinții celor doua partide de guvernământ care formează actuala Coaliție de Guvernare, susținerea fără echivoc a președinției spaniole, pozițiile ferme, fără niciun strop de ezitare, ale Popularilor Europeni (Epp), prin Manfred Weber, au contribuit la decizia din această seară. Coaliția de guvernare din România a dus o luptă la baionetă, a câștigat o bătălie importantă, însă lupta continuă. Sunt bucuros că PNL a reusit în această bătălie! Foarte bucuros si le multumesc tuturor celor care au pus umărul acum sau in ultimii 2 ani pentru realizarea acestui Proiect de țara. Nu pot sa le scriu aici si acum numele tuturor……, însă ii asigur ca știm ce au facut pentru Romania si romani! După 1 an si 3 săptămâni de la nedreptatea crâncenă de atunci, aceasta e razbunata partial. Doamne ajută! Bunul Dumnezeu sa ocroteasca ROMANIA! Mergem înainte!", a scris Rareș Bogdan.

Premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au reacționat prompt pe rețelele sociale, marcând momentul istoric. Ciolacu a menționat că, după 13 ani de eșecuri și umilințe, Guvernul a inițiat un proces ireversibil. Nicolae Ciucă a mulțumit președintelui, ministerelor Afacerilor Interne și Justiției, și Guvernului pentru eforturile depuse.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel