Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Radu Cosma: „Biserica în diaspora este mai mult decât un loc de rugăciune – un spațiu de sprijin și identitate pentru români”
WhatsApp
Radu Cosma, Directorul Direcției „Proiecte și Acțiuni pentru Diaspora și Comunități Istorice” din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a vorbit despre rolul medicilor români în Europa și importanța comunităților românești din diaspora.
Radu Cosma: „Biserica în diaspora este mai mult decât un loc de rugăciune – un spațiu de sprijin și identitate pentru români” / Foto: Captura Youtube

În cadrul emisiunii „Bucuriile vieții” difuzată pe Trinitas TV, Radu Cosma, Directorul Direcției „Proiecte și Acțiuni pentru Diaspora și Comunități Istorice” din Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), a fost invitat să discute despre proiectul „Medici Români în Europa”. Cosma a subliniat rolul important al comunităților românești din afara țării și contribuția semnificativă a medicilor români care își desfășoară activitatea în diverse state europene.

 

Importanța Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și misiunea sa

 

În deschiderea interviului, Radu Cosma a explicat misiunea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, aflat sub coordonarea directă a Prim-Ministrului României, și rolul său în sprijinirea comunităților românești de peste hotare.

„Departamentul pentru Românii de Pretutindeni este o instituție în directa coordonare a Prim-Ministrului României și rolul principal este de a crea dialogul cu comunitățile românești oriunde s-ar afla, fie că vorbim de comunitățile istorice, acei români neîncăpuți în țară care din rațiuni ce țin de istorie la un moment dat s-au aflat pe teritoriul altor state, sau români care au ales sau au fost nevoiți să plece din țară, diaspora mai exact.

Românii n-au plecat din țară de prea mult bine, ci din cauza că la conducerea României la un moment dat au fost oameni care s-au gândit mai mult la ei, egocentrici. Ca atare, dacă la un moment dat foarte mulți români au plecat din țară pentru că nu s-au mai regăsit aici, s-au împrăștiat precum semințele și unii ua găsit pământ fertil, dorul de țară i-a făcut să se reunească în comunități.”, spune el.

 

Rolul bisericii în comunitățile românești din diaspora

 

Un aspect central al discuției a fost rolul important pe care îl joacă Biserica Ortodoxă Română în menținerea unității comunităților românești din diaspora. 

„O comunitate nu se formează decât în jurul bisericii, pentru că biserica, la un moment dat atunci când indivizii se adună și vor să se vadă unii cu alții mai des, aleg să solicite prezența unui preot și așa se formează parohiile. România e în schimbare, e vorba despre o dinamică ascendentă din punct de vedere economic, și în ceea ce privește integrarea în structurile europene. La fel diaspora se schimbă.

Începând cu anul 2007 când România s-a integrat în Uniunea Europeană, românii au căpătat drept de trai legal pe teritoriul statelor din vestul Europei. Știm poveștile din anii 2000 când românii erau considerați cetățeni de mâna a doua și nu locuiau cu drepturi legal în statele europene. Nu mai e problema aceasta. Atunci când românul a căpătat drept de liberă practică, drept de trai, a putut să-și cumpere proprietăți în statele de reședință, au început să se vadă și florile printre multe alte buruieni, cum erau prezentați înainte.”, mai adaugă acesta.

 

Medicii români, ambasadori ai României în Europa

 

Proiectul „Medici Români în Europa” aduce în prim-plan rolul esențial al medicilor români în țările în care aceștia activează. Radu Cosma a evidențiat că medicii români sunt prezenți în toate domeniile de excelență și că sunt extrem de bine integrați în societățile gazdă. „Medicii români au un rol fundamental în această schimbare.”, spune el.

Cosma a explicat cum, prin prezența lor, medicii contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre românii din diaspora și comunitățile gazdă, ajutând totodată la menținerea coeziunii în comunitățile românești. 

„Medicii sunt prezențe în toate societățile de excelență, fără de care nu ne putem lipsi și sunt foarte bine recepționați în societățile gazdă. Mulți dintre ei sunt apropiați de biserică.”, continuă.

 

Sprijin pentru diaspora – o prioritate națională

 

Radu Cosma a subliniat că sprijinul pentru românii din diaspora reprezintă o prioritate națională, având în vedere aportul economic semnificativ pe care aceștia îl au pentru România.

„Cum facem posibil dialogul și creșterea încrederii? Prin sprijin susținut. Trebuie o vindecare a relației cu românii plecați în afara țării, pentru că remiterile de bani din diaspora sunt mai mari decât investițiile directe din străinătate. Am ajuns la sume de 9 miliarde de euro bani pe care îi trimit prin bănci și susțin economia României. Cea mai bună cale pe care am identificat-o în ultimii ani de susținere concretă a diasporei a fost să susținem infrastructura în comunități, cea care coagulează cu adevărat românii și acestea sunt bisericile.”, a declarat acesta.

În încheiere, Cosma a subliniat că sprijinul acordat infrastructurii comunitare, inclusiv bisericilor, este una dintre cele mai eficiente metode de a menține legătura românilor din diaspora cu țara de origine și de a le facilita integrarea în țările gazdă.

„În diaspora foarte mulți români care s-au așezat acolo au început să meargă la biserică și pentru că se întâlnesc cu alți români. Deci biserica are o funcție socială foarte importantă și fără biserică nu avem comunitate. Mulți medici nu se duc la biserică doar pentru a se ruga, este un spațiu în care primesc ajutor, se întâlnesc români cu români, învață limba română.”, spune el.

Practic, biserica se transformă într-un centru comunitar unde au loc cursuri de limbă și cultură română, oferite prin școli parohiale de duminică pentru copiii români din diaspora.

„Nu există parohie în care să nu existe o școală parohială de duminică, în care micii românași să învețe elemente de limbă, cultură, datini și obiceiuri românești. Deci medicii sunt foarte bine primiți în comunitate și cei mai mulți se bucură să facă parte din viața parohiilor.”, încheie acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel