Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Psihoză în Franța, după ce o tânără a pretins că „era să fie răpită“ de un grup de români la Marsilia: "Românii trebuie pedepsiți" (VIDEO)
WhatsApp
De câteva zile, o înregistrare video în care o tânără spune că a fost victima unei tentative de răpire în gara Saint-Charles din Marsilia a creat o adevărată psihoză pe rețelele de socializare. Tânăra explică cum crede că era e punctul de a fi răpită, după ce o cerșetoare româncă i-a cerut să îi cumpere lapte praf pentru copil. Deși această teză nu se bazează pe niciun fapt concret, ea a declanșat un val de xenofobie pe rețele, determinând poliția să se teamă de o tulburare a ordinii publice.

Muzică intrigantă. O femeie tânără, cu fața la cameră, cu fața serioasă. Totul, cu un subtitlu sugestiv: "Cum era să fiu răpită la Marsilia“. Videoclipul a fost văzut de aproape două milioane de ori pe TikTok, o rețea de socializare cunoscută pentru videoclipurile sale virale.

Marți, 11 octombrie, Naturee, o tânără de 21 de ani, își povestește aventura. "Cred că ar fi pur egoism să nu vorbim despre asta, având în vedere gravitatea situației", începe ea. "Pentru a începe această poveste, mă aflam în gara Saint-Charles din Marsilia. Era o domnișoară, cred că e româncă, cu un cărucior și un copil", spune Naturee. Iar tânăra povestește cum această "domnișoară, pe care ar trebui să o cunoască locuitorii din Marsilia", a chemat-o pentru a-i cere să cumpere lapte pentru copii. Apoi a dus-o în afara gării, căutând o farmacie.

„După 15 minute de mers pe jos, [...] am ajuns în fața unei uși blindate foarte sumbre, ruginite, cu etichete", continuă "Tiktokera", încruntată. „Apoi deschide o ușă care duce la un coridor lung și negru“. Atunci, tânăra explică faptul că s-a speriat și a fugit. "Nu se știe niciodată, poate că este o rețea și sunt oameni în jur care să ajungă din urmă victimele", își imaginează ea pe ecran.

În relatarea sa, Naturee adaugă că, odată ajunsă la gară, un "agent SNCF" i-a confirmat teza unei "rețele de răpiri", înainte de a-și încheia înregistrarea video.

@naturelacroix #prevention #marseille #enlevement ♬ Tension horror suspense Tension BGM 3 minutes(1138799) - kakumaru

O româncă, o ușă etichetată, un agent SNCF... În afară de acuzația de tentativă de răpire, faptele prezentate aici sunt imprecise și imposibil de verificat.

Psihoză în Franța, după ce o tânără a pretins că „era să fie răpită“ de un grup de români la Marsilia

 

Contactată pe această temă, prefectura de poliție ne asigură că "nu există plângeri sau observații de acest gen în zona gării. În plus, nu există nicio rețea de răpire cunoscută până în prezent."

Oricum, pe rețelele de socializare, clipul tinerei a devenit viral și a declanșat o adevărată psihoză. Vineri, 14 octombrie, videoclipul Tiktok avea 1,7 milioane de vizualizări și 3200 de comentarii. Un mesaj care îl transmitea pe Twitter a avut 10.000 de "like-uri" înainte de a fi șters. În comentarii, un număr mare de utilizatori au spus că au fost abordați de "aceeași doamnă" pentru a cumpăra lapte praf. Majoritatea cred acum că au scăpat de ce este mai rău, dar nimeni nu raportează violențe sau consecințe.

Psihoza merge mai departe. „Trollii", conturi false create special pentru a reacționa la zvonuri, spun că o răpire ar fi avut loc "sub ochii lor", la Saint-Charles, și alimentează astfel zvonul. Un utilizator cu 15.000 de urmăritori a sugerat chiar să "trimită oameni să îi găsească". El a adăugat: "Sunt foarte serios. Dacă aveți fotografii, cu oameni care fac asta, îi vom găsi".

Zvonul, care creează o adevărată psihoză, începe chiar să se extindă și în alte gări, în special la Paris și Lyon, având în vedere tweet-urile care circulă.

Deși a pierdut controlul asupra consecințelor postării sale de pe TikTok, tânăra nu intenționează să o șteargă. "Nu mă așteptam la atâta vizibilitate". Ea își povestește din nou întâmplarea, despre care spune că a avut loc pe 11 octombrie, cu puțin înainte de ora 14.00. Deși clarifică anumite aspecte, povestea ei este uneori în dezacord cu primul ei videoclip. De data aceasta, nu unul, ci doi copii o însoțeau pe femeia în cauză, cu care "nu a schimbat niciun cuvânt în timpul călătoriei, presupunând că nu vorbea bine franceza". "La început, am vrut doar să-i dau bani. Dar, cum nu aveam mărunțiș la mine și nici card pentru a retrage bani, nu am putut plăti decât prin telefon. Așa că a trebuit să o urmez", explică ea.

@naturelacroix #prevention #kidnaping #marseillesaintcharles ♬ Tension horror suspense Tension BGM 3 minutes(1138799) - kakumaru


În timp ce rămâne fidelă liniilor principale ale poveștii sale, Naturee revine totuși asupra titlului videoclipului său și își nuanțează teama inițială. "Nu spun nimic, nu știu ce s-ar fi putut întâmpla cu mine. Am fugit din instinct de supraviețuire, dar nu mă gândeam deloc la o răpire în acel moment", recunoaște ea, contrar a ceea ce spune în videoclipul său. Această idee i-a venit mai târziu, explică ea în cele din urmă, prin cuvintele agentului SNCF care a ajutat-o. "Mi-a spus că în Marsilia există multe cazuri de trafic de tinere, trafic de organe...". Contactată, SNCF a declarat că "nu are suficiente informații pentru a lansa o anchetă internă". Prin urmare, un agent anonim joacă un rol central în mecanismul zvonurilor, potrivit marsactu.fr.

"Românii trebuie pedepsiți" 

 

Pentru Tristan Mendès-France, profesor asociat la Universitatea din Paris, unde predă culturile digitale și noile lor utilizări, acest videoclip are toate caracteristicile unui potențial buzz, fără nicio distanță critică. "Ea nu este o profesionistă a știrilor, spune lucrurile așa cum le simte, fără artificii, în afară de muzica angoasantă. Faptul că mărturia ei este crudă, în fața camerei, sinceră, implică pentru cei care o privesc că ceea ce spune este probabil adevărat." Pericolul, dincolo de alimentarea știrilor false, este "de a aprinde fantezii și suspiciuni cu privire la o întreagă comunitate. Ceea ce este îngrozitor este că în ecosistemul rețelelor sociale, emoția ia locul aspectului factual. Este purtată de o indignare, de o spaimă, care din păcate are o capacitate virală spectaculoasă pe rețele", regretă cel care coprezintă un podcast numit "Complorama" pentru France info.

„Un fenomen care vizează o comunitate“

 


Urmează prejudecăți, discriminare și chiar violență. "Am înțeles, românii trebuie pedepsiți", spune el pe Twitter. Pe această rețea sunt postate, de asemenea, diverse fotografii cu femei de etnie romă, inclusiv unele făcute în gara Saint-Charles, susținând că este "femeia din Saint-Charles care răpește femei!“ Fenomenul îi îngrijorează pe polițiști.

În această joi, 13 octombrie, contul de Twitter Policenationale13 a publicat o alertă cu privire la știrea falsă. De data aceasta, acesta indică zvonuri despre o dubă albă care ar fi fost folosită, din nou, pentru a răpi femei la ușa școlilor. "Această postare nu are legătură directă cu videoclipul, ci cu toate aceste povești de tentative de pseudo-răpire. Vedem foarte multe prostii pe rețelele de socializare", a declarat Direcția departamentală de securitate publică. Fotografia acestei dubițe circulă pe grupurile de CIQ-uri și de vecini. Este exact la fel ca acum câțiva ani.


Poliția se teme că aceste zvonuri ar putea declanșa violențe, așa cum s-a întâmplat în trecut. În 2008, trei români au fost linșați când circulau aceleași zvonuri de răpire, fără niciun temei. "Acest lucru este de natură să creeze dezordine publică, deoarece acest fenomen vizează anumite comunități. Dacă există fapte care pot fi penale, trebuie să avertizăm poliția să ne dea mijloacele de a investiga, în loc să colportăm acuzații pe rețelele de socializare pentru a crea un buzz", a declarat poliția.

Această nemulțumire este împărtășită de activiștii care lucrează pentru incluziunea și combaterea discriminării comunității rome. "Le știu pe de rost pe mamele care se învârt în jurul gării Saint-Charles. Eu mă ocup de școlarizarea copiilor lor", spune Jane Bouvier, fondatoarea asociației L'école au présent. „Sunt trei sau patru și poate că cerșesc, dar nu există nicio rețea în jurul lor și nici o ghemuire în zonă care să semene cu descrierea de coșmar din videoclip“. Pentru activist, acest videoclip trebuie să fie retras cât mai curând posibil, înainte ca unele dintre amenințările din comentarii să fie puse în aplicare.

Naturee se apară de acuzele de xenofobie: „Nu am vrut niciodată să mă iau de o comunitate“

 

"Pentru mine, a fost doar o descriere, dacă ar fi fost neagră ca mine, aș fi precizat și asta. Nu am vrut niciodată să mă iau de o comunitate", a spus Naturee. Într-o nouă înregistrare video publicată joi, tânăra explică faptul că nu va răspunde la întrebări despre aspectul fizic al femeii pe care o acuză și nici despre locație, pentru că "aceasta este responsabilitatea poliției".

Ea a mai spus că a fost contactată de poliție și i-a asigurat că va depune o plângere. "Dacă ar fi depins de mine, nu aș fi făcut-o. Aceste proceduri necesită mult timp și am crezut că nu voi fi crezut. Dar toate reacțiile fetelor care au trecut prin același lucru și impactul videoclipului m-au făcut să vreau să fac ceva în acest sens", spune ea. Între timp, ea a decis să caute pe Google Earth pentru a reface drumul parcurs cu această doamnă misterioasă. Și, astfel, încearcă să găsească răspunsuri care nu o vor interesa doar pe ea.

@naturelacroix #collage avec @Nat ♬ Tension horror suspense Tension BGM 3 minutes(1138799) - kakumaru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel