Protestatarii au incendiat și un vehicul al armatei, iar soldații au tras focuri de avertisment și au recurs la gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Protestatarul care a murit era un tânăr de circa 20 de ani, dar deocamdată nu se știe cine e vinovat pentru moartea lui.
Prăbușirea monedei naționale, inflația galopantă și șomajul de proporții sunt probleme cu care Libanul se confruntă încă din octombrie anul trecut, dar măsurile luate pentru a limita răspândirea coronavirusului au adâncit criza și haosul.
28/4/2020#طرابلس ...#لبنان#Tripoli #Lebanon #BanksOnFire pic.twitter.com/8CkPwRn3my
— Lahib Bani-Sakhar لهيب بني صخر (@LahibBaniSakhar) April 28, 2020
„Revoluția oamenilor înfometați" - așa au fost denumite protestele aproape zilnice. Oamenii au sfidat restricțiile și ordinele de a sta în casă, din cauza coronavirusului, și au ieșit pe străzi ridicând baricade, dând foc la cauciucuri, cântând și strigându-și nemulțumirile.
Armata libaneză a spus că respectă dreptul populației de a protesta, dar a cerut protestatarilor să nu mai blocheze drumuri și să nu mai dea foc la proprietăți. S-au înregiastrat incidente în care lucrătorii de la bănci au fost agresați, pentru că oamenii dau vina pe bănci pentru situația grea în care au ajuns.
Duminică, protestatarii au blocat drumurile principale care duc spre sudul, nordul şi estul Libanului.
Tense stand-off between army and protestors on the corner of al-Tell Square in Tripoli #Lebanon #لبنان__ينتفض #LebanonProtests pic.twitter.com/SO0lhrdFbq
— Finbar Anderson (@andfinbar) April 28, 2020
Țara se confruntă cu cea mai gravă criză economică a sa de după războiul civil din 1975-1990, criză ce a obligat băncile să impună restricţii în ceea ce priveşte retragerile de lire libaneze şi dolari, scrie Digi 24. Luna trecută, Libanul a anunţat că va suspenda plăţile pentru toate eurobondurile ajunse la maturitate pentru a-şi proteja rezervele în valută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News