Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Programul "Noua Casă", fostul "Prima Casă" a reînceput. S-au alocat fondurile
WhatsApp
Deputatul PNL Ionel Dancă a anunțat joi că programul Noua Casă este din nou activ și are un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei.
programul prima casa fostul noua casa

„Începând de astăzi (joi-n.r.), Programul Noua Casă este din nou activ pentru populație după publicarea Ordinului privind nivelul comisioanelor de risc administrate de FNGCIMM în Monitorul Oficial”, a scris pe Facebook Ionel Dancă.

Acesta susține că anul trecut, Guvernul condus de Ludovic Orban a modificat programul Prima Casă prin majorarea plafonului de finanțare garantată de stat de la 70.000 până la 140.000 de euro pentru achiziția de locuințe cu o suprafață mai mare, cu 3-4 camere, pentru familiile tinere cu mai mulți copii.

Noua Casă, programul așteptat de tineri

 

În 2020, au fost acordate aproape 13.600 de garanții în valoare de 1,6 miliarde lei pentru achiziția de locuințe.

Deputatul spune că Guvernul actual continuă programul Noua Casă, conform Programului de guvernare PNL, cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei pentru un număr estimat de aproape 17.000 de beneficiari.

„Rata medie pentru cumpărarea unui apartament nou în Bucureşti a coborât, pentru prima oară în istoria recentă, la sub 50% din salariul mediu net. Este cel mai bun moment pentru accesarea unui credit din ultimii ani, ţinând cont de procentul pe care rata îl deţine din salariu. Practic, ponderea ratei s-a înjumătăţit în ultimii şase ani, de la 97% în 2014 la sub 49% în prezent, şi e de peste cinci ori mai mică comparativ cu procentul deţinut în 2008", a spus Cătălin Marin, managing partner al unei companii din România.

Fară Noua Casă, avansul solicitat de bănci era de 15%

 

Avansul minim solicitat pe segmentul ipotecar este de 15%, o treime dintre solicitaţi optând însă pentru avansuri mai ridicate, de până la 50%. „Estimăm că dobânzile vor continua să scadă în perioada următoare, atât ca urmare a reducerii IRCC cât şi ca urmare a faptului că instituţiile finanţatoare îşi vor reduce marjele proprii. Lichiditatea din piaţă este bună iar băncile doresc să acorde finanţări, existând o competiţie reală în acest sens. Dobânda medie pentru creditele ipotecare acordate în 2020 în Bucureşti a fost de 5,26%, potrivit datelor SVN, în scădere de la 5,90% în 2019 - iar 2021 a debutat cu o reducere până la nivelul mediu de 4,83%. Estimăm că ponderea finanţărilor prin Prima Casă / Noua Casă s-a redus la aproximativ 25% din totalul creditelor acordate penru achiziţionarea de locuinţe”, a mai spus Cătălin Marin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel