Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Producătorii de mezeluri din România: "Nu putem aștepta totul doar de la stat în problema energiei" 
WhatsApp
 Marii jucători industriali nu trebuie să aştepte doar soluţii din partea statului pentru a rezolva problema preţului mare al energiei, ci este nevoie de investiţii planificate pentru a depăşi acest obstacol şi a deveni sustenabili, a afirmat, joi, Radu Timiş, proprietarul unei mari firme producătoare de mezeluri. 

"În ceea ce priveşte ce se întâmplă astăzi cu preţul energiei, nu putem aştepta, ca jucători mari sau mijlocii din industria alimentară, soluţii numai din partea statului. Ce facem noi, compania noastră: avem deja două staţii de biogaz, o staţie de biomasă de câte un MW fiecare şi acum instalăm 5 MW solari, deci noi ne-am rezolvat problema cu energia, suntem sustenabili", a spus Timiş, prezent la deschiderea expoziţiilor Bucharest Food Expo & Carnexpo.

El a arătat că, pentru atingerea acestui obiectiv, trebuie investiţii în digitalizare, în informatizare.

"Dar trebuia să ne trezim acum câţiva ani, să investim în lucrurile astea. Se vorbeşte de o criză alimentară de 4-5 ani. Câţi anticipează ce se va întâmpla? Într-adevăr sunt probleme pe tot fluxul. Îngrăşământul chimic s-a scumpit de 2-3 ori şi trebuie să utilizăm mai mult, pentru că pământurile sunt sărăcite. Dacă nu găsim o soluţie de a folosi un îngrăşământ natural şi altceva, sigur că ne paşte foametea", a mai spus reprezentantul companiei.

Potrivit lui Timiş, fermele Cris-Tim nu vor mai folosi deloc îngrăşământ chimic de anul viitor, iar anul acesta doar în proporţie de 20%.

"Costurile scad şi chiar în această secetă mare noi am avut producţie dublă de cereale decât cu un an înainte. Adică soluţii sunt", a subliniat el.

 

Marți a fost adopată ordonanța extinsă pentru plafonarea energiei

 

 

Senatul a adoptat marţi OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023.

Au fost înregistrate 84 de voturi "pentru" şi 36 de abţineri.

Potrivit ordonanţei, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 - 100 KWh şi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh.

Senatul a stabilit că de un preţ plafonat pentru energie electrică vor beneficia atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar şi cei care, deşi în 2021 au avut un consum mediu lunar mai mare de 300 KWh, anul acesta economisesc şi se încadrează în plafoanele stabilite.

Clienții non casnici care vor beneficia de plafonare



Preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh în cazul clienţilor casnici şi maximum 0,37 lei/kWh pentru clienţii noncasnici.

Potrivit amendamentelor adoptate de Senat, printre beneficiarii din mediul economic şi din instituţiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, se numără întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, inclusiv Metrorex SA, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiinţifice şi tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii şi distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanţ de frig, lăcaşurile cultelor recunoscute oficial în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel