Cei cinci înalți membri ai familiei regale care vor acționa în calitate de consilieri ai noului monarh, în vârstă de 73 de ani, s-au schimbat după ce regina Elisabeta a II-a a murit joi, 8 septembrie, la castelul Balmoral.
Fiica cea mare a prințului Andrew este acum a noua în linia de succesiune la tron și poate prelua îndatoririle oficiale ale lui Charles dacă acesta este bolnav sau în străinătate, a relatat Times.
Legea prevede că printre cei care au voie să îi ia locul se numără soția suveranului, regina consoartă Camilla și următoarele patru persoane cu vârsta de peste 21 de ani din linia de succesiune.
Beatrice, în vârstă de 34 de ani, este a patra persoană în linia de succesiune la tron cu vârsta de peste 21 de ani, astfel că poate prelua îndatoririle regale, în ciuda faptului că se află pe poziția a noua în clasamentul general.
Ceilalți membri ai familiei regale care pot prelua responsabilitățile sunt regina consoartă, Camilla, prințul William, ducele de Sussex și ducele de York.
Prințul George, Prințesa Charlotte, Prințul Louis, Archie și Lilibet au toți mai puțin de 21 de ani, așa că nu pot ține locul Regelui Carol al III-lea la evenimente oficiale.
Prințesa s-a căsătorit cu dezvoltatorul imobiliar Edoardo Mapelli Mozzi în 2020 și are o fiică, Sienna, care are mai puțin de un an, dar este a zecea în linia de succesiune la tron.
Rareori este nevoie de consilieri de stat, dar în luna mai, Charles și Willian au înlocuit-o pe regină la deschiderea oficială a Parlamentului.
Rolul de consilier de stat a fost transformat în lege odată cu crearea unei noi Legi de Regență în 1936, când tatăl reginei, Regele George al VI-lea, a devenit șef de stat.
Rolul a fost creat pentru a acoperi absențele pe termen scurt și pentru a evita neplăcerile inutile.
Criteriul pentru a fi Consilier al Monarhului este ca membrul familiei regale să aibă peste 21 de ani și să fie cetățean britanic care locuiește în Regatul Unit.
Cu toate acestea, unele atribuții nu le pot fi delegate, inclusiv chestiunile legate de Commonwealth, crearea de perechi și numirea prim-ministrului.
Consilierii nu pot, de asemenea, să efectueze dizolvarea Parlamentului, cu excepția cazului în care au fost instruiți în mod expres de către rege, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News