"Curajul poporului ucrainean a impresionat şi inspirat lumea. Europa va fi alături de voi în fiecare pas al acestui drum", a afirmat ea.
În discursul său despre starea Uniunii Europene pe care îl va susţine în plenul PE la Strasbourg, Ursula von der Leyen ar urma să prezinte impactul activităţii Comisiei Europene din ultimul an şi planurile sale viitoare, în special în ceea ce priveşte solidaritatea UE cu Ucraina, sancţiunile împotriva Rusiei, măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie a UE şi de reducere a dependenţei sale de combustibilii fosili din Rusia, precum şi actualele creşteri ale preţurilor la energie.
Uniunea Europeană va prezenta în această săptămână un pachet de măsuri menite să reducă prețurile la gaze și energie electrică, care alimentează o inflație record, împiedică activitatea industrială și provoacă facturi foarte mari pentru cetățeni înainte de iarnă.
La începutul acestei luni, Rusia a declarat că nu va redeschide conducta principală Nord Stream 1 pentru a aproviziona Europa - ultima dintr-o serie de reduceri de aprovizionare, pe care Moscova le pune pe seama sancțiunilor occidentale impuse din cauza invaziei sale în Ucraina.
Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri propunerile UE, iar guvernele vor putea apoi să stabilească detaliile și, eventual, să le aprobe în cadrul unei reuniuni a miniștrilor energiei care va avea loc la 30 septembrie.
Iată ce conține un proiect al viitoarelor propuneri ale Comisiei Europene, consultat de Reuters.
Proiectul de propunere a UE ar urma să recupereze veniturile de la producătorii de energie electrică care nu funcționează pe bază de gaz și să ceară guvernelor să cheltuiască banii pentru a atenua consumatorii și industria de la creșterea facturilor la energie.
Conform proiectului UE, companiile care au obținut profituri uriașe din vânzarea combustibililor fosili la prețuri record ar trebui să contribuie financiar pentru a ajuta cetățenii și industriile care se confruntă cu facturi foarte mari.
Proiectul de propunere a UE ar impune țărilor un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică în această iarnă, pentru a se asigura că Europa dispune de suficient combustibil pentru a rezista în lunile mai reci.
De asemenea, țările UE au însărcinat Bruxelles-ul să elaboreze "instrumente de lichiditate de urgență" pentru a ajuta companiile energetice care se confruntă cu nevoi colaterale tot mai mari.
Proiectul de propunere a UE nu a inclus un plafon al prețului gazelor - o idee care a divizat statele membre ale blocului. citiți mai departe
Țările UE au cerut Bruxelles-ului să propună un plafon, dar nu sunt de acord dacă acesta ar trebui să se aplice tuturor gazelor importate, fluxurilor din conducte sau comerțului cu gaze cu ridicata.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News