Prețurile europene la gaze au crescut cu 9%, tranzacționându-se aproape de maximul istoric atins anterior, după ce Rusia a invadat Ucraina.
Criticii acuză guvernul rus că folosește gazul ca armă politică. Rusia a redus fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania, aceasta funcționând în prezent la mai puțin de o cincime din capacitatea sa normală.
Germania importă 55% din gazul său din Rusia, iar cea mai mare parte din acesta vine prin Nord Stream 1 - restul provenind din conducte terestre.
Firma energetică rusă Gazprom a încercat să justifice ultima reducere a debitului, afirmând că aceasta a fost necesară pentru a permite efectuarea lucrărilor de întreținere la o turbină.
Ucraina a acuzat Moscova că poartă un "război al gazelor" împotriva Europei și că întrerupe livrările pentru a provoca "teroare" populației.
Cea mai recentă reducere a fluxurilor pune presiune asupra țărilor UE pentru a-și reduce și mai mult dependența de gazul rusesc și va face probabil mai dificilă refacerea rezervelor de gaz înainte de iarnă.
De la invazia Ucrainei, liderii europeni au purtat discuții cu privire la modul în care își poate reduce dependența de combustibilii fosili ruși.
Marți, Uniunea Europeană a convenit să reducă consumul de gaze în cazul în care Rusia oprește livrările, dar unele țări vor avea excepții pentru a evita raționalizarea, conform BBC.
Cu toate acestea, acordul a fost diluat, după ce anterior nu existau scutiri.
UE a declarat că scopul său este de a face economii și de a stoca gazul înaintea iernii, avertizând că Rusia "folosește în permanență aprovizionarea cu energie ca pe o armă".
Acordul voluntar va deveni obligatoriu dacă aprovizionarea va atinge niveluri de criză.
În luna mai, UE a convenit să interzică toate importurile de petrol rusesc pe cale maritimă până la sfârșitul acestui an, însă un acord privind interdicțiile privind gazele a durat mai mult.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, prețul en-gros al gazelor a crescut deja vertiginos, ceea ce a avut un impact asupra facturilor consumatorilor de energie din întreaga lume.
Kremlinul pune creșterea prețurilor pe seama sancțiunilor occidentale, insistând că este un partener energetic de încredere și că nu este responsabil pentru recenta întrerupere a livrărilor de gaze.
Deși Marea Britanie nu ar fi afectată direct de întreruperea aprovizionării cu gaze, deoarece importă mai puțin de 5% din gazele naturale din Rusia, ea ar fi afectată de creșterea prețurilor pe piețele globale, pe măsură ce cererea în Europa crește.
Prețul gazelor din Marea Britanie a crescut miercuri cu 7%, de aproape șase ori mai mult decât în urmă cu un an, dar încă cu 20% sub vârful înregistrat în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Facturile la energie din Marea Britanie au crescut cu 700 de lire sterline în aprilie, o creștere fără precedent, și se așteaptă ca în octombrie să crească din nou la 3.244 de lire sterline pe an pentru o gospodărie obișnuită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News