Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prețurile la energia electrică nu vor mai fi plafonate. Românii vor plăti mai mult la facturi
WhatsApp
Plafonarea prețurilor la energia electrică va fi eliminată începând din primăvara anului viitor.

Aproximativ 5.000.000 de români vor fi afectați de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale după expirarea plafonării prețurilor. Autoritățile caută soluții pentru a sprijini consumatorii vulnerabili care riscă să nu facă față noilor creșteri.

Românii vor plăti mai mult pentru energia electrică 

 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat discuții cu reprezentanți ai ANRE, MIPE, Ministerului Muncii și distribuitorilor pentru a găsi soluții adecvate. În cadrul ședinței de astăzi de la Ministerul Energiei, se va stabili categoria consumatorilor vulnerabili și modalitatea de sprijin pentru aceștia.

Vezi și: Belgia introduce un tarif „stimulativ” pentru energia electrică: Prețul va fluctua în funcție de intervalul orar

În prezent, 2,8 milioane de români primesc o subvenție anuală de 1.400 lei pentru a acoperi o parte din costurile cu energia și încălzirea. Viitorul acestor subvenții și posibilitatea continuării plafonării prețurilor rămân necunoscute, a menționat Antena 3 CNN în jurnal. 

Începând cu 1 aprilie 2025, plafonarea prețurilor va fi eliminată, ceea ce va conduce la creșteri semnificative ale facturilor pentru mulți consumatori. Estimările furnizorilor indică faptul că pentru un consum mediu lunar de 100 kWh, factura de energie electrică va crește cu cel puțin 30 de lei. De asemenea, tariful de distribuție va crește din cauza investițiilor în rețele, iar pentru același consum, factura ar putea crește cu 8 lei până în 2030.

Citește și: Italia introduce ”bonul de energie”: Facturile la electricitate și gaze vor fi modificate

Situația în Europa. Conform unei statistici realizate de Eurostat, în a doua jumătate a anului 2023, cele mai mari prețuri la energia electrică pentru consumatorii casnici din Uniunea Europeană au fost înregistrate în Germania (0,4020 EUR pe kWh) și Irlanda (0,3794 EUR pe kWh). Alte țări cu prețuri ridicate au fost Belgia (0,3778 EUR pe kWh) și Danemarca (0,3554 EUR pe kWh).

În contrast, cele mai mici prețuri au fost observate în Ungaria (0,1132 EUR pe kWh), Bulgaria (0,1192 EUR pe kWh) și Malta (0,1279 EUR pe kWh). Astfel, pentru consumatorii casnici germani, costul per kWh a fost cu 41% peste media UE, în timp ce gospodăriile din Ungaria, Bulgaria și Malta au plătit mai puțin de jumătate din prețul mediu al Uniunii Europene.

Prețul mediu al energiei electrice în UE pentru a doua jumătate a anului 2023 a fost de 0,2847 EUR pe kWh, conform unei medii ponderate bazate pe cele mai recente date disponibile din 2022

Totodată, conform datelor furnizate de Facile.it, în anul 2023, italienii au fost printre cei mai afectați europeni în ceea ce privește costurile facturilor de energie electrică. Facturile la energie electrică a italienilor sunt mai scumpe cu 20% mai mult decât a nemților, cu 13% mai mult decât a irlandezilor și a belgienilor, și cu 6% mai mult decât a danezilor. Citește mai mult AICI.

-------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel