Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prețul petrolului crește din nou, în urma propunerii UE de interzicere a petrolului rus
WhatsApp
Prețul petrolului s-a majorat joi, deoarece propunerea Uniunii Europene privind noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un embargo asupra țițeiului în șase luni, a contrabalansat îngrijorările legate de cererea chineză, relatează Reuters. 
Șocul petrolier devastează ţările mai sărace, care se confruntă cu penurii şi proteste în creştere

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 60 de cenți, sau 0,5%, la 110,74 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate au crescut cu 40 de cenți, sau 0,4%, la 108,21 dolari pe baril.

Ambele referințe au sărit cu peste 1 dolar pe baril mai devreme, după ce miercuri au câștigat peste 5 dolari pe baril.

Propunerea de sancțiuni, care a fost anunțată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și care are nevoie de susținerea unanimă a celor 27 de țări UE pentru a intra în vigoare, include eliminarea treptată a livrărilor de țiței rusesc în șase luni și a produselor rafinate până la sfârșitul anului 2022.

De asemenea, se propune interzicerea într-o lună a tuturor serviciilor de transport maritim, de brokeraj, de asigurare și de finanțare oferite de companiile din UE pentru transportul petrolului rusesc.

Cu toate acestea, UE se confruntă cu sarcina de a găsi surse alternative de aprovizionare într-un moment în care prețurile energiei au crescut brusc. UE importă zilnic aproximativ 3,5 milioane de barili de petrol și produse petroliere rusești și depinde, de asemenea, de livrările de gaze de la Moscova.

Câteva țări din estul UE sunt îngrijorate de faptul că propunerea nu le oferă suficient timp pentru a se adapta.

Joi, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și a producătorilor aliați, cunoscută sub numele de OPEC+, este de așteptat să convină să majoreze țintele de producție cu 432.000 de barili pe zi (bpd) pentru luna iunie, au declarat pentru Reuters patru delegați ai OPEC+. Astfel, OPEC+ ar urma să respecte planurile pentru o creștere graduală a producției lunare.

Secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, a reiterat că nu este posibil ca alți producători să înlocuiască oferta rusă, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la reducerea cererii de combustibili pentru transport și produse petrochimice în China, principalul importator mondial, din cauza blocajelor COVID-19.

Un sondaj realizat joi în sectorul privat a arătat că activitatea sectorului serviciilor din China s-a contractat în aprilie la a doua cea mai mare rată înregistrată vreodată, sub efectul măsurilor împotriva pandemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel