Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Preşedintele Radev: Blocarea aderării Bulgariei şi a României la Schengen subminează solidaritatea europeană
WhatsApp
Decizia de blocare a aderării Bulgariei şi a României la Schengen este incorectă şi subminează principiile europene ale solidarităţii şi unităţii. Acest lucru a fost declarat luni de către preşedintele Rumen Radev într-o videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
România se pregătește pentru Schengenul Digital: „Vom ajuta în primul rând cetățenii, dar și întreprinderile” / Sursa - pixabay.com

Conversaţia, iniţiată de către Charles Michel, s-a concentrat pe pregătirea reuniunii periodice a Consiliului European, care va avea loc pe 15 decembrie, ca şi pe summitul comemorativ UE-ASEAN din 14 decembrie. În timpul celor două forumuri de la Bruxelles, Bulgaria va fi reprezentată de şeful statului.

Referitor la aşteptata discuţie între liderii europeni despre extinderea spaţiului Schengen, preşedintele Radev a spus că este inacceptabilă stabilirea de cerinţe adiţionale pentru aderare, precum legarea aderării la Schengen de statul de drept, ceea ce depăşeşte criteriile obiective pentru admitere.

 

Subiectul extinderii Schengen va continua să fie o prioritate în timpul preşedinţiei suedeze a Consiliului UE



Privitor la creşterea fluxului de migranţi către Europa, preşedintele a afirmat că reforma efectivă a sistemului Schengen ar trebui să prioritizeze aderarea ţărilor situate la frontiera externă europeană. "Eforturile din linia întâi ar trebui să fie accelerate'', a solicitat Rumen Radev. El a spus că Bulgaria continuă să investească resurse umane şi financiare semnificative în securizarea frontierei. Şeful statului şi-a exprimat speranţa că subiectul extinderii Schengen va continua să fie o prioritate în timpul preşedinţiei suedeze a Consiliului UE, care începe în ianuarie anul viitor.

În legătură cu discuţia viitoare despre chestiuni energetice, preşedintele Radev a afirmat că posibilitatea extinderii reţelelor de livrare a gazului va trebui să fie discutată cu partenerii UE pentru a avea acces la resurse adiţionale, în special la terminale de gaz lichefiat, conform Agerpres.

Ciolacu spune că România avea mai multe şanse să fie acceptată în Schengen dacă se separa de Bulgaria

 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că România nu ar fi fost acceptată în spaţiul Schengen şi dacă Austria ar fi votat 'pro', pentru că a candidat la pachet cu Bulgaria.

”Am discutat astăzi în Consiliul Politic Naţional şi despre aderarea României la spaţiul Schengen. Am avut şi un sondaj de opinie cu referire directă la acest lucru, ca să vedem nemulţumirile românilor (...) şi unde consideră românii că s-a greşit. În sondaje există o anumită percepţie, o anumită frustrare, în primul rând a românilor faţă de un alt stat membru al Uniunii Europene şi al Europei, altfel prieten, şi această abordare brutală din partea Austriei ieşind dintr-o logică de uniune a statelor, mai ales că îndeplinim toate cerinţele tehnice. Rămâne întrebarea - de ce am mers în continuare pe listă la pachet cu Bulgaria, atât timp cât exista o altă decizie a altui stat european, respectiv Olanda, că nu va vota cu Bulgaria? Indiferent dacă Austria ar fi votat sau nu ar fi votat cu România, dacă pe ordinea de zi rămâneam în acelaşi pachet, România cu Bulgaria, oricum nu am fi trecut de votul JAI”, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

Continuă știrea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel