Publicitate
Gotabaya Rajapaksa a declarat că a avut o discuție "foarte productivă" cu Putin. Aceasta vine după ce ministrul Energiei din Sri Lanka a avertizat în weekend că țara ar putea rămâne în curând fără benzină, conform BBC.
Miercuri, sute de persoane au ieșit pe străzile capitalei Colombo pentru a protesta împotriva guvernului.
"Am solicitat o ofertă de sprijin prin credit pentru a importa combustibil", a scris Rajapaksa pe Twitter, referindu-se la conversația sa cu liderul rus.
De asemenea, Rajapaksa a mai spus că a făcut "cu umilință o cerere" pentru reluarea zborurilor între Moscova și Colombo, după ce luna trecută compania de pavilion rusă Aeroflot a suspendat serviciile.
"Am convenit în unanimitate că întărirea relațiilor bilaterale în sectoare precum turismul, comerțul și cultura este primordială pentru consolidarea prieteniei pe care o împărtășesc cele două națiuni ale noastre", a adăugat el.
Țara a cumpărat deja petrol din Rusia în ultimele luni pentru a contribui la consolidarea aprovizionării cu combustibil în timpul crizei, iar guvernul a semnalat că este dispus să cumpere mai mult de la țara bogată în energie.
Încercările domnului Rajapaksa de a rezolva cea mai gravă criză economică din Sri Lanka din ultimii 70 de ani, inclusiv prin asigurarea sprijinului financiar din partea Indiei și Chinei, nu au reușit până acum să pună capăt săptămânilor de penurie de combustibil, energie electrică, alimente și alte produse esențiale.
Duminică, ministrul Energiei, Kanchana Wijesekera, a declarat că țara mai are benzină doar pentru mai puțin de o zi, în condițiile unei cereri regulate.
Săptămâna trecută, autoritățile au suspendat vânzările de benzină și motorină pentru vehiculele neesențiale, în încercarea de a păstra stocurile tot mai mici de combustibil.
Rata dobânzii la credite a fost majorată la 15,5%, în timp ce rata dobânzii la depozite a fost majorată la 14,5%, cea mai mare din ultimii 21 de ani.
Această măsură vine în contextul în care inflația anuală a atins un nivel record de 54,6% în luna iunie, costul alimentelor crescând cu peste 80%.
Sute de protestatari s-au adunat miercuri, cu o zi mai devreme, în apropierea clădirii parlamentului din Colombo, lansând ceea ce au numit "impulsul final" pentru a înlătura guvernul lui Rajapaksa.
Săptămâna aceasta, Marea Britanie a restabilit recomandarea de a nu călători în Sri Lanka decât pentru călătorii esențiale, din cauza tulburărilor civile din această țară.
Ministerul de Externe a avertizat că turiștii ar putea avea parte de "demonstrații, blocaje rutiere și tulburări violente în scurt timp".
Potrivit Asociației Asiguratorilor Britanici, vizitarea unor țări împotriva recomandărilor Ministerului de Externe ar putea duce la invalidarea asigurării de călătorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News