Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Presa din Germania laudă România: „Rămâne invizibilă, în timp ce țara se autodepășește în războiul Ucraina-Rusia”
WhatsApp
„România nu este în centrul atenției mass-media atunci când vine vorba de primirea refugiaților. Țara face multe pentru Ucraina. Există dezacord cu privire la problema livrărilor de arme” , așa începe un reportaj al cotidianului Frankfurter Rundschau.

România este lăudată de mass-media germană, care critică faptul că țara noastră nu se află în centrul atenției presei din Europa atunci când vine vorba de primirea refugiaților din Ucraina.

„Potrivit Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), aproape șase milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul războiului. Polonia, cu 3,2 milioane de oameni care caută protecție, și România, cu 889.000, au ajutat majoritatea refugiaților în conflictul din Ucraina, în continuă escaladare. Provocarea de a oferi cazare, medicamente și alte bunuri necesare este greu de imaginat. Cu atât mai greu este pentru o țară precum România, care este una dintre cele mai sărace țări din UE. În România, care are aproape 20 de milioane de locuitori, aproape fiecare a douăzecea persoană este un refugiat de război din Ucraina. În plus, România ajută Moldova vecină și mult mai săracă să primească refugiați. Această săracă a Europei a primit peste 450.000 de oameni. Aceasta înseamnă că aproape fiecare al cincilea locuitor există acum un ucrainean”.

 

Ucraina-Rusia: România rămâne invizibilă în mass-media - în timp ce țara crește dincolo de ea însăși în război

 

Frankfurter Rundschau a lăudat România că a ajutat Moldova cu 100 de milioane de euro la apogeul crizei refugiaților din martie. În plus, România a livrat Moldovei ulei pentru încălzire și alte bunuri pentru ca numeroasele locuri de cazare pentru refugiați să poată fi încălzite. De asemenea, România sprijină Republica Moldova din punct de vedere politic atunci când vine vorba de o posibilă aderare la UE. „Din această perspectivă, depunerea cererilor de aderare la UE de către Ucraina, Moldova și Georgia demonstrează hotărârea acestor state de a face parte din Uniune, obiectiv pe care România îl susține cu fermitate. Împreună cu țările din Balcanii de Vest, care se află deja în diferite etape ale procesului de aderare, procesul de aderare ar trebui reînviat și finalizat”, a spus ministrul român de externe Bogdan Aurescu.

„În mass-media europeană, însă, aproape că nu există relatări despre ospitalitatea și activitățile politice ale românilor. Chiar și în Germania, unde 610.100 de ucraineni au fost admiși până la sfârșitul lunii aprilie, se raportează puține despre realizarea deosebită a României. Mass-media par să subestimeze importanța strategică și politică a acestei țări, care este membră a NATO din 2004 și membră a Uniunii Europene din 2007”, mai relatează jurnaliștii germani.

 

Atacul Rusiei asupra Ucrainei: Lupte grele în pragul României - Semnificația Insulei Șerpilor

 

Ucraina și România împart o graniță de 601 de kilometri. La aceasta se adaugă locația strategică foarte importantă la Marea Neagră. Ambele state au reușit, în sfârșit, să își rezolve conflictele cu privire la granița maritimă abia în 2009 în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga. La acel moment, locul în care se află Insula Șerpilor de astăzi, foarte contestată, era în discuție. În această regiune sunt suspectate zăcăminte de gaze și petrol sub fundul mării, de care ambele țări erau interesate. Instanța a decis că Insula Șerpilor ar trebui să aparțină Ucrainei, dar România poate folosi resursele de gaz și petrol cu ​​condiția ca țara să respecte o rază de 12 mile marine în jurul insulei ca zonă economică ucraineană.

Odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022, conflictul militar are loc în imediata vecinătate a României - Insula Șerpilor, foarte importantă din punct de vedere strategic, se află la mai puțin de 45 de kilometri de litoralul românesc. Rusia vrea să-și consolideze prezența pe Insula Șerpilor pentru că poate câștiga avantaje strategice pentru a putea controla regiunea de coastă ucraineană din sud și, astfel, cel mai important port ucrainean rămas din Odesa. Dar o dronă turcească blochează succesul lui Putin pe Insula Șerpilor.

„Porturile de la Marea Neagră sunt principalele puncte de transbordare pentru exporturile de cereale. Cerealele sunt expediate din Ucraina către Orientul Mijlociu și Africa de Nord prin aceste porturi. Ucraina este unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume. În 2021, veniturile din sectorul agricol au reprezentat mai mult de 40% din veniturile totale din export ale Ucrainei. Pentru a putea garanta cel puțin un nivel minim de livrări, România ajută Ucraina prin transportul cerealelor prin portul românesc de la Marea Neagră din Constanța”.

 

România în războiul din Ucraina: Atenție la livrările de arme la Kiev

 

„În timp ce țări precum Estonia și Polonia au fost vii în furnizarea de arme și, astfel, au oferit asistență militară crucială Ucrainei, România s-a reținut mult timp. A fost livrat materiale mai puțin importante în timpul războiului din Ucraina, cum ar fi căști și veste de protecție. Guvernul de la București a anunțat că a donat Ucrainei 2.000 de căști balistice și 2.000 de veste antiglonț în valoare de două milioane de euro. Pe 11 mai, s-a decis trimiterea Ucrainei materialelor și echipamentelor de protecție și supraveghere împotriva riscurilor chimice, biologice, radiologice și nucleare”.

„România nu furnizează în prezent arme Ucrainei. Dimpotrivă, cred că am gestionat foarte bine problema refugiaților și am ajutat constant Moldova”, a declarat Marcel Ciolacu, liderul PSD, la o conferință de presă la sfârșitul lunii aprilie.

Rusia a acuzat în repetate rânduri România că a adus sisteme de arme peste graniță în Ucraina. Ministerul român al Apărării a negat afirmațiile Rusiei conform cărora arme și muniții ar fi fost expediate în Ucraina prin România. „Aceste acuzații sunt o denaturare gravă a realității”, au spus oficialii ministerului. O modificare a legii care ar putea permite legal livrările de arme către Ucraina este în discuție în România de la sfârșitul lunii aprilie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel