Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Preot care cere 100 de euro pentru o înmormântare, arestat în Sicilia. Iată regulile stabilite de Papa pentru serviciile religioase
WhatsApp
Un preot din Sicilia, Don Vincenzo Cafra, a fost plasat în arest la domiciliu sub acuzația de extorcare a 100 de euro pentru servicii funerare. Această situație a stârnit discuții privind tarifele pentru diferite sacramente, cum ar fi botezurile și nunțile, ridicând o serie de întrebări cu privire la etica și moralitatea în desfășurarea serviciilor religioase.
Preot care cere 100 de euro pentru o înmormântare, arestat în Sicilia. Iată regulile stabilite de Papa pentru serviciile religioase / Foto: Unsplash

Ancheta desfășurată de carabinieri a relevat că preotul Don Vincenzo Cafra ar fi primit bani de la credincioși pentru susținerea funeraliilor. Prețul cerut de acesta s-ar fi situat în jurul sumei de 100 de euro, o sumă semnificativă pentru familiile aflate în doliu.

Preotul va trebui să apară în fața unui judecător pentru a-și valida arestul, iar acest caz controversat a reamintit importanța aplicării regulilor și eticii în desfășurarea serviciilor religioase.

 

Regulile și principiile stabilite de Papa Francisc pentru serviciile religioase

 

În lumina acestui incident, se aduc în discuție regulile și principiile stabilite de Papa Francisc pentru serviciile religioase, cu scopul de a evita practicile neetice. Biserica Catolică susține că nu stabilește tarife pentru astfel de servicii, ci se bazează pe oferte libere din partea credincioșilor.

Astfel, fiecare credincios decide suma pe care o oferă pentru diverse sacramente, precum botezurile, nunțile și funeraliile. Principiul de bază este acela că contribuția financiară trebuie să fie un act liber, bazat pe conștiința și generozitatea credinciosului și nu un preț impus sau o taxă de cerut.

„Prin jertfa pentru Sfânta Liturghie, credincioșii contribuie la binele Bisericii și participă la grija ei pentru întreținerea slujitorilor și funcționează”, se amintește.

Cu toate acestea, contribuțiile financiare ale credincioșilor rămân esențiale pentru susținerea activităților bisericești și a lucrătorilor acesteia. Preoților li se solicită să dea exemple de gestionare virtuoasă a resurselor financiare, promovând un stil de viață sobru și o administrare transparentă a bunurilor bisericești. Prioritatea ar trebui să fie satisfacerea nevoilor reale ale credincioșilor, cu un accent special pe sprijinirea celor săraci și nevoiași.

În general, în parohii, tarifele pentru serviciile funerare variază în funcție de posibilitățile financiare ale familiilor, începând de la aproximativ 50 de euro și crescând în funcție de cerințe.

 

Înmormântările religioase interzise persoanelor condamnate pentru crime 

 

Încă pe tema înmormântărilor, Vaticanul a intervenit de mai multe ori pentru a contracara mentalitatea mafiotă din Sicilia și sudul Italiei, cerând o distanțare clară de crima organizată. Tocmai în ultimele zile, Monseniorul Antonino Raspanti, episcopul de Acireale, a revenit la închiderea oricărui dialog cu exponenții Cosa Nostra.

Amintindu-ne că deja în octombrie 1982, conferința episcopilor sicilieni a exprimat o condamnare care era echivalentă cu o excomunicare. În 1993, s-a adăugat invectivele lui Ioan Paul al II-lea împotriva mafioților și doi ani mai târziu, mafia l-a ucis pe Don Pino Puglisi.

Recent, episcopii și preoții parohi au condamnat „închinarea” sfinților în procesiune și oprirea în fața caselor mafioților. Însuși Monseniorul Raspanti a emis în urmă cu câțiva ani un decret prin care se interzice înmormântările religioase (în cazul lui s-a întâmplat de trei ori) persoanelor condamnate pentru crime mafiote care au murit fără să le ceară iertare: pentru ei înmormântarea devine astfel un moment de etalare de putere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel