Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Potrivit unui nou studiu, dacă nu bei suficientă apă, riscul de deces ar putea crește cu 20 la sută
WhatsApp
Consumul insuficient de apă ar putea crește șansele de deces cu 20%, potrivit unui nou studiu.
Potrivit unui nou studiu, dacă nu bei suficientă apă, riscul de deces ar putea crește cu 20 la sută / Foto: Unsplash

Știm cu toții că menținerea hidratării este importantă pentru menținerea funcțiilor zilnice ale organismului și pentru optimizarea performanțelor, însă rezultatele unei noi cercetări indică faptul că nivelul de hidratare ar putea avea, de asemenea, un impact uriaș asupra sănătății pe termen lung.

Adulții care se mențin bine hidratați par să fie mai sănătoși, să dezvolte mai puține afecțiuni cronice, cum ar fi bolile cardiace și pulmonare, și să trăiască mai mult decât cei care ar putea să nu primească suficiente lichide, potrivit unui studiu al National Institutes of Health (NIH) publicat în eBioMedicine.

 

O hidratare adecvată poate încetini îmbătrânirea

 

Folosind date de sănătate colectate de la 11.255 de adulți pe o perioadă de 30 de ani, cercetătorii au analizat legăturile dintre nivelurile serice de sodiu - care cresc atunci când scade aportul de lichide - și diferiți indicatori de sănătate.

Ei au descoperit că adulții cu niveluri serice de sodiu la capătul superior al unui interval normal aveau mai multe șanse de a dezvolta afecțiuni cronice și de a prezenta semne de îmbătrânire biologică avansată decât cei cu niveluri serice de sodiu în intervalele medii.

Adulții cu niveluri mai ridicate aveau, de asemenea, mai multe șanse de a muri la o vârstă mai tânără.

"Rezultatele sugerează că o hidratare adecvată poate încetini îmbătrânirea și prelungi o viață fără boli", a declarat Natalia Dmitrieva, autor al studiului și cercetător în cadrul Laboratorului de Medicină regenerativă cardiovasculară de la Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge (NHLBI), parte a NIH.

 

2. Potrivit u... (engin-akyurt-pcu17evknew-unsplash.jpg)

 

Studiul a fost realizat pe persoane de peste 50 de ani

 

Cercetătorii au evaluat informațiile pe care participanții la studiu le-au împărtășit în timpul a cinci vizite medicale - primele două când aveau 50 de ani, iar ultima când aveau între 70 și 90 de ani.

Apoi au evaluat modul în care nivelurile de sodiu seric s-au corelat cu îmbătrânirea biologică, care a fost evaluată prin intermediul a 15 markeri de sănătate.

Printre aceștia s-au numărat factori, precum tensiunea arterială sistolică, colesterolul și glicemia, care au oferit informații despre modul în care funcționa sistemul cardiovascular, respirator, metabolic, renal și imunitar al fiecărei persoane.

 

Concluziile consumului insuficient de apă

 

Aceștia au descoperit că adulții cu niveluri mai ridicate de sodiu seric normal - cu intervale normale cuprinse între 135-146 miliechivalenți pe litru (mEq/L) - erau mai predispuși să prezinte semne de îmbătrânire biologică mai rapidă.

Aceasta s-a bazat pe indicatori precum sănătatea metabolică și cardiovasculară, funcția pulmonară și inflamația.

Adulții cu niveluri de sodiu seric peste 142 mEq/L au avut un risc asociat cu până la 64% mai mare de a dezvolta boli cronice precum insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, fibrilația atrială și bolile arteriale periferice, precum și boli pulmonare cronice, diabet și demență. De asemenea, aveau cu 20 la sută mai multe șanse de a muri prematur.

În timp ce studiul nu dovedește un efect cauzal, merită să vă asigurați că vă luați suficiente lichide.

"Persoanele al căror sodiu seric este de 142 mEq/L sau mai mare ar beneficia de o evaluare a aportului lor de lichide", a spus Dmitrieva.

"La nivel global, acest lucru poate avea un impact mare. Scăderea conținutului de apă din organism este cel mai frecvent factor care crește sodiul seric, motiv pentru care rezultatele sugerează că menținerea unei bune hidratări poate încetini procesul de îmbătrânire și poate preveni sau întârzia bolile cronice."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel