Vestea a venit ca un trăsnet pentru Polonia. CJUE a decis, luni, 20 septembrie, să fie amendată cu suma de 500 000 de euro pe zi, deoarece Guvernul de la Varșovia a exploatat o mină de cărbune din Turow. Astfel, polonezilor li se reproșează că nu au luat în calcul o decizie mai veche a magistraților europeni. Exploatarea minei, foarte aproape la granița cu Cehia, poluează grav mediul înconjurător și pune în pericol sănătatea angajaților. De altfel, CJUE a decis similar pentru toate celelalte mine din Europa.
„Polonia va trebui să plătească Comisiei Europene penalităţi de 500.000 euro pe zi deoarece nu a oprit extracţia lignitului la mina Turow. O astfel de măsură este necesară pentru a întări eficienţa măsurilor interimare decise în 21 mai şi de a descuraja un stat membru să întârzie respectarea deciziilor”, se arată în decizia CJUE, citată de Agerpres.
În fapt, oamenii din Polonia s-au plâns în repetate rânduri de zgomotul și de praful din apropierea acestei mine de cărbune. Au cerut Guvernului să ia măsuri, însă, aceasta a funcționat permanent din 1904. Este cea mai veche mină din cărbune din Polonia care nu a fost închisă niciodată, precizează sursa citată.
Grupul energetic public polonez PGE, care deţine şi exploatează mina, dorește să continue extragerea cărbunelui până în anul 2044 şi să extindă exploatarea pe o suprafață de 25-30 kilometri pătrați. Oamenii sunt revoltați că nu se investește în sisteme digitale, astfel încât să nu îi mai expună la poluare. Totodată, sunt îngrijorați că Guvernul ar trebui să achite amenda din banii publici, ai contribuabililor.
Și în România, termocentrala Mintia din Hunedoara are deschise procese la CJUE, din cauza nerespectării legislației privind protecția mediului. La acest moment, Mintia este închisă.
Amenda primită de Polonia ar mai putea fi contestată, la un complet de judecată superior.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News