Plăcinte cu urdă și mărar e o rețetă tradițională care ne arată că mâncarea bună nu dispare niciodată de pe mesele românilor. Această rețetă este extrem de versatilă. Ea poate fi făcută cu orice fel de brânză, cu varză sau chiar cu cartofi.
Pentru aluat ai nevoie de:
1 kg făină
2 ouă
2 linguri zahăr
50 gr drojdie
1 linguriță sare
50 ml ulei
600 ml apă calduță (în functie de tipul făinii, poate intra mai puțină)
Pentru umplutură ai nevoie de:
700 gr urdă
o legatură mărar verde
sare
Se cerne făina într-un vas mare și se pune o linguriță de sare și cele două ouă bătute. Se adaugă drojdia dizolvată cu cele 3 linguri de zahăr, după care începem să frământăm, turnând puțin câte puțin apă călduță. Aluatul se frământă până se obține o consistență elastică. Se adaugă și uleiul frământând energic pana îl încorporăm.
După ce am terminat de frământat, acoperim vasul cu o folie de plastic sau cu un prosop de bucătărie și lăsăm aluatul la dospit până își dublează volumul.
Se rupe aluatul în 12 bucăți egale, se formează bile și se lasă câteva minute la crescut după care se întind în formă de cerc cu diametrul de 15 cm. Se așează umplutura de urdă în centru și se împăturește aluatul astfel încât marginile să se unească, iar apoi se întinde ușor fiecare plăcintă în formă de cerc.
Se mai lasă la crescut pe o suprafață presărată cu faină.
Vezi și: Prăjitura cu mălai și stafide. Rețeta originală din 1938
Se ia o tigaie de fontă sau orice alt tip de tigaie cu pereții groși și se pune la încins, fără ulei în ea. Când tigaia s-a încălzit bine, se micșorează flacăra, se pune prima plăcintă în tigaie și se acoperă cu un capac. Când plăcinta s-a copt, o întoarcem și pe partea cealaltă păstrând deasupra capacul.
ATENȚIE! Aceste plăcinte cu urdă și mărar se pot coace și în cuptor, însă vor avea alt gust.
Se servesc calde și cu multă voie bună!
Vezi și: Tort de alune și ciocolată fără coacere
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News