Astăzi, fostul premier al României, Petre Roman, s-a prezentat la Parchetul General pentru a fi audiat în legătură cu dosarul mineriadei din 1990. El este acuzat de crime împotriva umanității, fiind învinuit că ar fi dat ordine pentru represiunea violentă a protestatarilor din Piața Universității. Roman, vizibil iritat, a respins acuzațiile, susținând că nu există dovezi reale în acest sens.
Dosarul îi implică și pe fostul președinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu, care sunt de asemenea acuzați de crime împotriva umanității pentru moartea a șase persoane și rănirea altor aproximativ 1000 în timpul manifestațiilor din Piața Universității. Aceste acțiuni au avut loc în timpul mandatului lui Petre Roman ca premier al Guvernului provizoriu în anii '90.
În fața procurorilor, Roman a declarat că intenționează să demonstreze că nu a dat niciun ordin pentru uciderea manifestanților. Dosarul controversat al mineriadei a fost recent retrimis de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru refacerea rechizitoriului de către Parchetul General, iar Curtea Supremă a impus termenul limită până la sfârșitul lunii iulie pentru finalizarea audierilor.
"Niciuna dintre acuzații nu se poate reține împotriva mea. Am venit să lămuresc asta. Vor determina dumnealor”, a spus Petre Roman reporterilor.
Conform unor surse Antena 3 CNN, în perioada următoare, se așteaptă ca și Ion Iliescu să fie audiat în acest dosar.
După mai bine de 30 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, în care 4 persoane au fost împușcate și peste 1.000 au fost rănite, dosarul Mineriadei s-a întors la Parchetul General pentru refacerea de la zero a anchetei. În aprilie, Parchetul General a anunțat continuarea urmăririi penale în acest dosar împotriva lui Petre Roman (la data comiterii faptelor, prim-ministru), Gelu-Voican Voiculescu (fost vicepremier), Virgil Măgureanu (fost director al SRI) și Adrian Sârbu (consilier al primului-ministru).
Aceștia sunt acuzați de săvârșirea de „infracțiuni contra umanității, în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecți pasivi secundari), lit. f) (cel puțin 2 subiecți pasivi secundari), lit. g) (cel puțin 1315 subiecți pasivi secundari), lit. j) (cel puțin 1214 subiecți pasivi secundari) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal”.
În decembrie 2020, instanța supremă a decis ca dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 – în care fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracțiuni contra umanității – să se întoarcă la Parchet pentru refacerea anchetei. Decizia instanței a fost motivată de lipsa dispoziției de începere a urmăririi penale pentru faptele „pretins comise” de inculpați și de nulitatea mai multor acte de urmărire penală.
În mai 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis retrimiterea dosarului la Parchet, soluție care a generat nemulțumiri în rândul părților civile din dosar. Decizia nu a fost însă definitivă, fiind atacată de Parchetul General și de sute de victime și moștenitori ai acestora. În decembrie 2020, instanța supremă a respins definitiv contestațiile.
--------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News