Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Patru români cu legături cu mafia italiană, reținuți de filiala din București a parchetului condus de Kovesi
WhatsApp
Filiala din București a EPPO anunță punerea sub acuzare a patru suspecți români cu legături cu mafia italiană. 

Parchetul European (EPPO) din Bucureşti a anunţat că a formulat acuzaţii împotriva a patru suspecţi, suspectaţi de apartenenţă la o reţea criminală cu legături cu grupări mafiote italiene, într-un caz de fraudă de 4,3 milioane de euro cu subvenţii din fonduri europene şi naţionale.

Potrivit unui comunicat emis marţi de EPPO, cei acuzaţi ar fi format un grup infracţional împreună cu alţi suspecţi pentru a furniza scrisori de garanţie false beneficiarilor de proiecte finanţate din fonduri UE. Aceste scrisori pretindeau că asigură proiectele împotriva eventualelor daune.

În schimbul emiterii acestor scrisori, suspecţii ar fi primit sume mari de bani.

Procurorii susţin că cei patru suspecţi au pus în practică această schemă frauduloasă folosind companii înregistrate în Cehia şi Letonia, care nu aveau dreptul de a emite scrisori de garanţie şi nici resursele financiare necesare pentru a acoperi daunele asigurate.

Utilizarea acestor documente a generat un câştig ilicit de aproximativ 4,3 milioane de euro, majoritatea fondurilor provenind din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional Regional.

Schema de fraudă a fost folosită și în Franța

 

Ancheta este rezultatul mai multor investigaţii privind scheme penale similare, realizate în urma unor percheziţii domiciliare efectuate în România şi Franţa în mai 2023. Anterior, alţi suspecţi au fost puşi sub acuzare şi aşteaptă să fie judecaţi. De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de 450.000 de euro.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei patru inculpaţi riscă între patru şi 15 ani de închisoare.

EPPO a informat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene din România despre posibile vulnerabilităţi în gestionarea fondurilor europene, subliniind un nivel redus de protecţie a intereselor financiare ale UE în România.

Conform tipologiilor identificate în mai multe cazuri, riscul ridicat de fraudă în contractele cu finanţare europeană a fost generat de utilizarea scrisorilor de garanţie emise de entităţi fictive sau neautorizate. Ca urmare a acestor documente false, au fost câştigate mai multe proceduri publice şi EPPO a deschis diverse anchete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel