Gastronomia nu și-a revenit cu adevărat de la pandemia Covid. Din ce în ce mai mulți angajați se pensionează și nu există destui tineri care vor să se angajeze. Prin urmare, Asociația Germană de Hoteluri și Restaurante (Dehoga) din Bavaria cere acum o modificare a legii care are scopul de a remedia situația personalului.
„Trebuie să flexibilizăm Legea privind programul de lucru”, spune Thomas Geppert, director general al Dehoga Bayern, într-un interviu pentru Merkur.de. Angajații mai tineri ar dori mai mult timp liber, dar sunt, de asemenea, dispuși să lucreze în ture mai lungi zilnic. „Dacă vremea este frumoasă în weekend, atunci ei ar putea lucra câte douăsprezece ore la un moment dat, dar mai puțin în alte zile”, spune Geppert.
În prezent, Legea privind programul de lucru prevede că angajații nu pot lucra mai mult de 10 ore pe zi. De fapt, sunt pot lucra doar opt ore pe zi, dar există excepții care fac posibile turele de zece ore.
Salariul minim în Germania va crește până la 12,41 euro pe oră
”Cu toate acestea, din cauza lipsei de personal, este foarte dificil să fie acoperite turele cu această regulă”, spune Geppert. Prin urmare, el și Asociația Germană de Hoteluri și Restaurante (Dehoga) solicită introducerea unui program de lucru săptămânal, care este sprijinit și la nivelul UE.
Cu orele de lucru săptămânale, angajatul ar stabili singur cât lucrează și în ce zile. Atunci s-ar aplica doar regula: 40 de ore pe săptămână, maxim. Modul în care sunt împărțite orele depinde de angajat și de compania respectivă. Drept urmare, un angajat ar putea decide să lucreze încă patru ore pe zi în schimbul a trei zile libere.
Din punctul de vedere al lui Thomas Geppert, aceasta ar fi o modalitate corectă de a rămâne atractiv ca angajator pentru sectoare precum gastronomia, care nu pot folosi noile opțiuni de birou la domiciliu. „În prezent avem o piață de angajați, așa că ea determină regulile jocului”. Și ceea ce își doresc muncitorii moderni este mai multă flexibilitate.
Pe lângă posibilitatea unui program de lucru flexibil, Dehoga Bayern sprijină și imigrarea direcționată a angajaților. „Avem nevoie de șase ori mai mult personal în comerțul de catering decât în retail pentru a genera aceeași cifră de afaceri”, spune Geppert.
Potențialul din Germania își atinge limitele din cauza schimbărilor demografice, de aceea ar trebui recrutați angajați din străinătate. În acest scop, săptămâna trecută, Bundestagul a adoptat Legea privind imigrația calificată, care are scopul de a facilita angajarea lucrătorilor străini calificați.
------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News