Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Parlament: Comisia specială comună pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE a fost înfiinţată
WhatsApp
Marţi, întrunirea comună a Parlamentului a aprobat înființarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputaţilor și Senatului, care are rolul de a sprijini procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Parlament: Comisia specială comună pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE a fost înfiinţată

"Având în vedere invitaţia de aderare la OCDE, adresată României la 25 ianuarie 2022, luând în considerare puternicul consens politic intern pentru intrarea în această organizaţie, având în vedere faptul că la Consiliul OCDE din iunie 2022 a fost adoptată Foaia de parcurs, document ce fixează termenii, condiţiile şi etapele procesului de aderare a României la organizaţie (...)

Ținând seama de faptul că la 15 decembrie 2022 prim ministrul României a depus oficial la sediul OCDE Memorandumul Iniţial al României, fapt ce deschide etapa tehnică a procesului, Parlamentul României adoptă hotărârea prin care se constituie Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)", se arată în documentul adoptat de plen.

 

Ce este OCDE

 

OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.

Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.

 

Care sunt obiectivele comisiei 

 

Comisia va fi responsabilă cu următoarele obiective: examinarea inițiativelor legislative aflate în procedură parlamentară, atât în prima Cameră sesizată, cât și în Camera decizională, în vederea armonizării și alinierii legislației cu impact asupra procesului de aderare la OCDE, pe durata întregii activități a comisiei.

Comisia va fi formată din 21 de membri desemnați de grupurile parlamentare din Camera Deputaților și Senat, în conformitate cu configurația politică a Parlamentului.

În mod obișnuit, ședințele comisiei vor fi publice, dar, în interesul bunei desfășurări a activităților, reprezentanții autorităților publice, ai asociațiilor profesionale, specialiștii sau reprezentanții unor organizații neguvernamentale pot fi invitați să participe la dezbateri, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel