Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Parisul refuză extrădarea a 10 foști teroriști în Italia. Toți au făcut parte din formațiuni comuniste armate
WhatsApp
Parisul refuză extrădarea a 10 foști teroriști în Italia: printre ei și celebrul Pietrostefani. Cu toții trebuie să ispășească pedepse în Italia pentru fapte care datează din anii '70 și '80. Aceștia s-au refugiat peste Alpi de mulți ani.

Curtea de Apel din Paris a decis să refuze extrădarea solicitată de Italia pentru cei 10 foști teroriști ai BR arestați în cadrul operațiunii "Umbre roșii" în aprilie 2021, printre care și fostul militant al Lotta Continua, Giorgio Pietrostefani.

Acesta a fost condamnat în Italia ca fiind unul dintre instigatorii asasinatului comisarului Luigi Calabresi din 17 mai 1972, în care Pietrostefani a fost recunoscut ca unul dintre instigatori și condamnat la 22 de ani de închisoare.

 

Franța refuză extrădarea fostului terorist italian, Giorgio Pietrostefani

 

Cei zece italieni refugiați în Franța sunt condamnați pentru infracțiuni legate de subversiunea comunistă din anii '70 și '80 și pentru care Italia ceruse extrădarea, conform Il Messaggero.

Toți au făcut parte din formațiuni armate de inspirație comunistă. Sunt Enzo Calvitti, 67 de ani; Narciso Manenti, 64 de ani; Giovanni Alimonti, 66 de ani, Roberta Cappelli, 66 de ani; Marina Petrella, 67 de ani; Sergio Tornaghi, 63 de ani; Maurizio Di Marzio, 60 de ani, Raffaele Ventura, 70 de ani; Luigi Bergamin , 72 de ani.

Multă vreme Franța a refuzat să acorde extrădarea celor care se refugiau în această țară pentru că erau acuzați de acte violente de inspirație politică: era vorba de "doctrina Mitterand", numită după președintele aflat în funcție din 1981 până în 1995, pe care, sub președinția lui Emmanuel Macron, Parisul a decis să o părăsească.

 

Guvernul ia măsuri prin extrădare

 

"Inacceptabilă și rușinoasă decizia luată de Curtea de Apel din Paris de a respinge cererile de extrădare a celor zece foști teroriști italieni de extremă stânga, legați de BR, refugiați în Franța. Ne-am iluzionat că "doctrina Mitterrand" a luat sfârșit. Recunoaștem că nu este așa.

Familiile victimelor merită adevărul și dreptatea. Guvernul Draghi ia măsuri imediate: acești criminali trebuie să-și ispășească pedeapsa în Italia până în ultima zi".

Acest lucru a fost declarat de președintele Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni. "Acești ucigași - continuă Meloni - nu și-au plătit niciodată nota de plată cu justiția italiană și, în lumina deciziei de astăzi, probabil că nu o vor face niciodată".

 

Refuzul la extrădare poate fi contestat

 

Motivele deciziei prin care s-a refuzat extrădarea în Italia a foștilor teroriști roșii vor fi cunoscute în zilele următoare. Potrivit celor aflate, decizia poate fi contestată de către procurorul francez.

"Respect deciziile justiției franceze, care acționează în deplină independență. Aștept să aflu motivele unei sentințe care refuză toate extrădările fără distincție. Este o sentință mult așteptată de victime și de întreaga țară, care privește o pagină dramatică și încă dureroasă din istoria noastră". Acesta este comentariul ministrului justiției, Marta Cartabia, cu privire la decizia de a refuza extrădarea în Italia a foștilor teroriști.

"Rămâne toată importanța deciziei de acum un an prin care ministrul Eric Dupond-Moretti a înlăturat un blocaj politic de zeci de ani: un gest, al ei, care este un semn de înțelegere deplină a tragediilor trăite în țara noastră în anii de plumb și mai ales a încrederii guvernului francez în magistrații și instituțiile italiene" , adaugă ministrul.

 

Calabresi: Gustul amar al nedreptății

 

Mario Calabresi, un jurnalist și fiul uneia dintre victimele teroriștilor, avertizează asupra sentinței Curții de Apel din Paris - care a refuzat extrădarea pentru cei 10 foști teroriști roșii, printre care Giorgio Pietrostefani, condamnat pentru uciderea tatălui său, comisarul Luigi Calabresi, în urmă cu 50 de ani la Milano - " gustul amar al sistemului francez, care timp de decenii a garantat libertatea unui grup de persoane care au comis fapte de sânge.”

„Astăzi, poate că foștii teroriști vor sărbători pentru că au scăpat pentru totdeauna - declară Calabresi pentru ANSA - dar le doresc, de asemenea, să simtă nevoia de a se împăca cu responsabilitățile lor și să aibă curajul de a contribui la aflarea adevărului.

De ceva timp sunt convins, împreună cu mama și cu frații mei, că a-l băga astăzi în închisoare pe Giorgio Pietrostefani, condamnat pentru uciderea tatălui meu, nu mai are prea mult sens, pentru că a trecut o jumătate de secol și pentru că este o persoană în vârstă și foarte bolnavă” - spune Calabresi, comentând decizia Tribunalului din Paris.

„Dar decizia de a respinge cererea de extrădare pentru toți cei zece foști teroriști refugiați de ani de zile în Franța, fără a face distincție între biografiile lor diferite, procedurile judiciare, starea de sănătate, au un gust pe care familia mea și cele ale celorlalte rude ale victimelor îl cunosc foarte bine. Gustul amar al unui sistem, cel francez, care timp de decenii a garantat libertatea unui grup de persoane care au comis crime cu sânge rece.”

 

Juristul Bergamini: Justiția franceză s-a dovedit independentă față de puterea politică

 

"Este decizia pe care o așteptam, chiar dacă ne temeam că nu va fi așa, înțeleg că justiția franceză s-a dovedit independentă față de puterea politică."

Acesta este comentariul pentru ANSA al avocatului Giovanni Ceola, avocatul italian al fostului terorist Luigi Bergamin, condamnat pentru complicitate morală la crimele comise de Cesare Battisti asupra mareșalului Antonio Santoro și a agentului Andrea Campagna (pedeapsă prescrisă în 2008), care au avut loc în '78 și '79. El este unul dintre cei 10 foști teroriști pentru care judecătorii francezi au refuzat astăzi extrădarea.

"Franța a decis în urmă cu 25 de ani că o va primi și oamenii nu sunt colete care pot fi trimise înapoi. Este o decizie rezonabilă luată pentru protecția oamenilor și a rădăcinilor familiale și îmi exprim satisfacția, inclusiv pentru că am crezut întotdeauna că este nevinovat".

Acest lucru a fost explicat, vorbind cu ANSA, de avocatul Alessandro Gamberini, avocatul italian al fostului militant al Lotta Continua, Giorgio Pietrostefani, condamnat în Italia ca fiind unul dintre instigatorii asasinatului comisarului Calabresi și pentru care astăzi judecătorii francezi au refuzat extrădarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel