Principalii suspecți au folosit o schemă de fraudare prin neplata TVA, o schemă de tip carusel, pentru a revinde mașini de mai multe ori în diferite țări ale UE. Se presupune că au pretins în mod fals că au plătit impozite pe vânzări care au fost rambursate de stat și, astfel, au cauzat pierderi fiscale de cel puțin 13 milioane de euro.
Nucleul activității infracționale a fost localizat în Eichstätt (Germania) și Milano (Italia), potrivit eppo.europa.eu. Dealerul auto din Italia a cumpărat mașini de lux de la reprezentanțele auto germane în cadrul regimului TVA intracomunitar al UE. Această achiziție a fost efectuată mai întâi printr-o a treia companie inexistentă situată în Germania și printr-o persoană aflată în Italia. Procedând astfel, au simulat o achiziție privată și au fost scutiți de plata TVA, deoarece mașinile germane ar fi trebuit să fie înmatriculate în Italia.
Cumpărătorul privat din Italia a falsificat vânzarea către dealerul inițial de automobile din Milano, care a vândut apoi mașinile către alți dealeri auto italieni sau persoane fizice la prețuri foarte atractive. Această schemă frauduloasă a permis făptașilor să obțină profituri mai mari, modificând prețul de piață al mașinilor și permițându-le să transfere sume mari de numerar în străinătate cu transferuri individuale de peste 70 000 euro fiecare.
În timpul operațiunii, în Germania au fost confiscate 13 mașini de lux, iar suma totală a activelor recuperate va fi evaluată în următoarele zile și este estimată la aproximativ 13 milioane de euro.
Trei din cei zece suspecți au legături cu organizația mafiotă italiană „Ndrangheta” și toți vor fi aduși în curând în fața unui judecător.
Datorită acestei anchete EPPO, a fost depistat și un caz complex de trafic de droguri în Italia, iar Poliția Financiară Italiană (Guardia di Finanza - Nucleo PEF Milano) a arestat încă patru suspecți și a confiscat astăzi 7 kg de marijuana și hașiș. Întreaga operațiune a fost condusă de un procuror delegat european în Germania și executată de Departamentul de Investigații Criminale al sediului poliției din Bavaria Superioară Nord (Kriminalpolizei mit Zentralaufgaben (KPIZ) des Polizeipräsidiums Oberbayern Nord) și Poliția Financiară Italiană (Guardia di Finanza - Nucleo PEF Milano).
„Acesta a fost primul caz înregistrat de EPPO la 1 iunie 2021, data noastră oficială de începere, și sunt foarte încântat că ancheta arată deja rezultate concrete. Această operațiune demonstrează schimbarea de paradigmă pe care a adus-o crearea EPPO pentru investigații transfrontaliere. Aceasta este noua realitate a zonei EPPO: nu mai există formalități greoaie de asistență juridică reciprocă; acțiune rapidă și decisivă; și să se concentreze pe recuperarea efectivă a daunelor”, a precizat procurorul șef european Laura Kovesi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News