Aveți nevoie de 250 de grame de brânză de vaci, scursă de zer, 230-250 grame făină, 1 linguriță rasă de sare, 1 linguriță de scorțișoară, linguriță de praf de copt, 1 plic de zahăr vanilat, 2 ouă, coajă rasă de lămâie, ulei. În plus aveți nevoie de dulceață și smântână.
Într-un castron se pune brânză de vaci. Se adaugă sarea, zahărul vanilat, scorțișoara și coajă rasă de lămâie. Se adaugă și o linguriță de praf de copt. Se mărunțește totul cu furculița și se omogenizează, apoi se adaugă cele două ouă.
Se omogenizează ouăle și brânza, se adaugă făina și se începe să se înglobeze cu o lingură, apoi se ia la frământat. Se frământă până se omogenizează.
Se presară planul de lucru cu făină pentru ca aluatul să nu se lipească. Se așează aluatul de papanași pe planul de lucru. Aluatul se împarte în 5 bucăți mărișoare, pentru papanași, și 5 bucăți mai mici pentru binecunoscutul moț. Bucățile mici se modelează în forma de bilă, acel moț specific pentru papanași. Din bucățile mari se formează papanașii. Se rotunjesc, se turtesc și cu ajutorul degetelor se formează la mijloc o gaură care se lărgește ușor, permițând papanașilor se se facă bine în interior în timpul prăjirii.
Se toarnă în vasul ales uleiul, care trebuie să aibă o adâncime în vas de cel puțin 5-6 cm. Se încinge uleiul, apoi se micșorează focul. Se prăjesc papanașii până se rumenesc. Se scot papanașii pe hârtie absorbantă. Pentru a elimina orice posibilitate ca papanașii să rămână cruzi, se scurg de uleiul în exces și se așează pe o tavă acoperita cu hârtie de copt. Se dau cuptorul preîncins la 180 de grade timp de 7-8 minute, apoi se servesc cu smântână și dulceață.
Poftă bună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News