Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pacientă cu AVC, plimbată 20 de ore între spitale din lipsă de medici. A rămas cu sechele
WhatsApp
O femeie din Ploiești a rămas cu sechele grave în urma unui accident vascular cerebral, deoarece spitalul județean Ploiești nu dispunea de un neurolog disponibil pentru a-i acorda asistența necesară. Pacienta a fost transferată la Târgoviște, apoi înapoi în Prahova, și după peste 20 de ore, soțul a reușit să o transporte în București.
Spitalele din România arată jalnic la interior (Sursa foto: arhivă personală)

Femeia în vârstă de 74 de ani și-a pierdut mobilitatea părții drepte și capacitatea de a vorbi clar la începutul lunii decembrie. Datorită suspiciunii de AVC, a fost adusă cu ambulanța la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, unde se aștepta să primească un diagnostic bazat pe investigații precum computer tomografia și consult neurologic, relatează Știrile ProTV.

Potrivit procedurii, ambulanța trebuie să transporte pacientul la cel mai apropiat spital de urgență capabil să ofere tratamentul adecvat. Dacă unitatea respectivă nu dispune de specialiștii necesari, pacientul trebuie redirecționat către cel mai apropiat spital care îi poate furniza asistența potrivită. Din păcate, la Ploiești nu exista un neurolog disponibil, așa că femeia a fost trimisă la Târgoviște.

"La Târgoviște, medicul a analizat tomografia, a întocmit un plan de tratament și a trimis-o înapoi. Am semnat pentru a o lua acasă și am apelat la o ambulanță privată pentru a ne deplasa la București", spune soțul pacientei, Mircea Eremie. 

Femeia a fost internată la Institutul Național de Neurologie și Boli Neuro-vasculare din București abia a doua zi și a rămas acolo timp de 10 zile, necesitând acum proceduri de recuperare.

Femeia putea primi tratament mult mai rapid

 

Tomografia realizată la Ploiești nu a indicat leziuni cerebrale, însă femeia prezenta afazie și hemipareză, semnele unui accident vascular cerebral. Prezența unui neurolog ar fi facilitat recomandarea unui RMN pentru determinarea fezabilității trombolizei, procedura care poate dizolva cheagurile de sânge din creier, sau pentru stabilirea necesității unei trombectomii.

Chiar dacă unitatea medicală este parte a programului național pentru tratarea pacienților cu AVC, absența specialiștilor îngreunează adesea implementarea acestuia. Spitalul se confruntă cu o nevoie de 8 neurologi, dar în prezent are doar 3.

Managerul SJU Ploiești, Bogdan Nică, a declarat: "Cu cei 3 medici nu putem face față; din aceștia, o colegă este în concediu medical, iar una este scutită de gărzi din motive de sănătate. Practic, avem un singur medic care asigură serviciul de gardă."

Această situație se repetă în multe județe din sudul țării, precum Călărași, Giurgiu, Buzău și Teleorman, unde nu există posibilitatea asigurării serviciilor de neurologie pentru pacienții aflați în situații de urgență. Astfel, aceștia sunt trimiși în capitală, unde secțiile de neurologie sunt permanent suprasolicitate, mai scrie sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel