Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Oradea şi Bihorul îşi fac companie aeriană proprie! Anunţul făcut de Bolojan şi Birta (PNL): „Minim un zbor pe zi spre o destinație europeană“
WhatsApp
Ilie Bolojan şi Florin Birta auanunțat, joi, că judeţul Bihor şi municipiul Oradea vor avea o companie aeriană proprie, care va opera atât în ţară, mai precis spre şi dinspre Capitală, cât şi pe rute europene. 

Protocolul prevede, printre altele, operarea cu două aeronave, de noi curse Oradea – București și curse între Oradea și unul sau două aeroporturi internaționale din vestul Europei.

„Sunt domenii importante în care colaborarea dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean își spune cuvântul, pentru că aceasta duce la dezvoltarea orașului și a județului într-un ritm accelerat. În cazul de față, a avea un aeroport care să ne conecteze cu capitala țării mult mai bine și cu hub-uri europene exact asta înseamnă, o dezvoltare și condiții mai bune pentru investitori, pentru turiști și pentru comunitatea locală”, a precizat primarul Oradiei Florin Birta.

Oradea şi Bihorul îşi fac companie aeriană proprie

 

„Pentru a trece la un alt nivel de dezvoltare economică, trebuie să fii conectat la hub-uri aeriene mari din Europa”, a precizat Ilie Bolojan.

„De ce e bine să facem această companie aeriană locală? Suntem un oraș mediu din România care are în zona de influență a aeroportului aproximativ un milion de locuitori pe care se poate baza și pe care trebuie să îi deservească. Suntem un oraș și un județ în care operarea zborurilor este la limita de rentabilitate și depinde de politicile comerciale ale companiilor și de contextul global, iar rămânerea totală la hazardul pieței aeronautice nu este o soluție pentru dezvoltarea orașului.

Am decis că este oportun, urmărind modele de conectare ale altor orașe mici din Europa la hub-uri aeriene, să înființăm această companie. Vom achiziționa sau închiria două aeronave de până la 75 de locuri fiecare cu care vom opera zboruri spre diverse destinații. Urmărim o scădere a prețurilor pe rutele respective, întrucât cele actuale nu sunt deloc mici”, a declarat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, citat de bihon.ro.

Ilie Bolojan s-a referit şi la faptul că această companie va asigura conectivitatea aeriană, în condiţiile în care Aeroportul Oradea se "bate" cu concurenţi importanţi pentru a atrage şi menţine operatori aerieni privaţi: „Suntem într-o concurenţă dură regională cu aeroporturi din proximitate: Timişoara, Cluj-Napoca, Debreţin, Budapesta, care au o arie de influenţă şi asupra noastră. Existenţa acestei companii ne garantează că fluctuaţiile pieţei nu vor afecta conectivitatea de bază a aeroportului nostru”, a adăugat Bolojan.

Bolojan (PNL): „Minim un zbor pe zi, în zilele lucrătoare, spre un hub aerian european important“

 

Aleșii județeni au votat în ședința extraordinară de ieri, în unanimitate, protocolul dintre cele două instituții, care va sta la baza înființării companiei aeriene.

Potrivit acordului, noua companie va opera minim trei zboruri pe zi, în zilele lucrătoare, și minim două zboruri pe zi, în zilele nelucrătoare, pe ruta Oradea – București. Totodată, va avea minim un zbor pe zi, în zilele lucrătoare, spre un hub aerian european important, care să asigure conectarea către cele mai importante destinații din Europa și din lume.

El a mai adăugat că scopul companiei aeriene nu este să intre în competiție cu celelalte companii low cost, ci să asigure o conectivitate de bază, către capitala țării și în afara țării.

Florin Birta (PNL):  „Va fi de un succes real“

 

Cele două instituții vor identifica soluțiile cu privire la operarea celor două aeronave. Opțiunile sunt: achiziție, leasing sau închiriere. Tot cu ajutorul unor specialiști se va decide tipul de aeronave și capacitatea lor, dar și modalitatea efectivă de operare: operare directă sau contractarea serviciilor specifice de la terți.

În discursul său, Florin Birta a subliniat câte curse ar urma să opereze compania spre Bucureşti şi spre destinaţii europene, arătându-se optimist în legătură cu succesul operatorului aerian public. „Cred că această companie aeriană pe care în premieră o înfiinţează o asociere între Consiliul Judeţean şi Primărie va fi de un succes real şi îşi va arăta rezultatele în cursul anului viitor”, a spus primarul Oradiei, potrivit ebihoreanul.ro.

Tot el a amintit că, datorită unui ajutor de 800.000 euro, acordat de Primăria Oradea, compania Ryanair a reluat cursele de pe Aeroportul Oradea, spre mai multe destinaţii (Bologna, Milano-Bergamo, Londra-Stansted, Dusseldorf).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel