ONU se oferă să ușureze sancțiunile împotriva Rusiei în schimbul deblocării cerealelor ucrainene. Turcia și-a exprimat disponibilitatea de a participa la aceste acorduri.
În prezent, Gutteres poartă discuții cu Rusia, Turcia și alte țări pentru a deschide exporturile de produse alimentare ucrainene pe piețele mondiale și pentru a preveni penuria de alimente la nivel mondial.
Diplomații consideră că Rusia nu poartă discuții serioase. Aceștia au declarat că Turcia și-a exprimat disponibilitatea de a participa la acorduri, inclusiv prin curățarea mării și gestionarea navigației.
Gutteres se oferă să readucă pe piața mondială potasa rusă și belarusă în schimbul deblocării cerealelor
Reprezentanții Rusiei și Ucrainei la ONU au refuzat să comenteze.
Deocamdată, Consiliul de Securitate al ONU nu poate adopta o rezoluție care să oblige Rusia să deschidă porturile maritime ucrainene, deoarece este posibil ca reprezentanții ruși să se opună prin veto rezoluției.
Te-ar putea interesa și: Europa se pregăteşte de furtună, multitudine de şocuri de pe urma războiului: „Rusia amenință să provoace foamete în întreaga lume“
Prin urmare, țările care depind de grânele ucrainene vor face presiuni asupra Moscovei pentru a permite cel puțin transporturi limitate de produse însoțite de nave sub pavilionul unor organizații internaționale sau al unei țări neutre sau prietenoase cu Rusia.
Ucraina estimează că cel puțin 400.000 de tone de cereale au fost furate și exportate de la invazia rusă pe scară largă.
Anterior, serviciile de informații ucrainene au declarat că o parte semnificativă a cerealelor furate din Ucraina se afla pe nave de marfă uscată sub pavilion rusesc în Marea Mediterană.
Amintim că, ieri, Consiliul Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a votat în favoarea unei monitorizări mai stricte a situației drepturilor omului în Ucraina, ca urmare a unei invazii rusești la scară largă. Acest lucru a fost raportat pe contul de Twitter al organizației.
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a subliniat că sunt necesare controale mai stricte având în vedere ceea ce face armata rusă în Mariupol și în alte câteva orașe ucrainene, conform bykvu.
Inițiativa de înființare a unei comisii speciale de anchetă pentru investigarea crimelor de război comise de Rusia a fost susținută de 33 de țări.
Doar două au votat împotrivă: China și Eritreea.
12 țări s-au abținut: Cuba, Kazahstan, India, Pakistan, Uzbekistan, Venezuela, Armenia, Bolivia, Camerun, Namibia, Senegal și Sudan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News