Națiunile Unite se confruntă cu lipsa fondurilor necesare pentru a sprijini ucrainenii în această iarnă, în contextul în care peste jumătate din capacitatea de producție de energie electrică a Ucrainei a fost distrusă. Avertismentul a fost emis joi, la Bruxelles, de către Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați (UNHCR), conform AFP.
"Nivelul de finanțare a unor organizații precum a noastră este mult prea scăzut pentru această perioadă a anului," a declarat Karolina Lindholm Billing, reprezentantul UNHCR în Ucraina.
UNHCR dispune, în prezent, de doar 47% din fondurile necesare pentru a asista milioanele de ucraineni strămutați sau afectați de război, a subliniat ea. Anul trecut, în aceeași perioadă, organizația era finanțată în proporție de 70%.
Numărul persoanelor strămutate în Ucraina este de aproximativ 3,6 milioane, însă avansul armatei ruse în Donbas (est) și intensificarea atacurilor împotriva infrastructurii și orașelor ucrainene cauzează noi deplasări de populație, a explicat Lindholm Billing.
"Aproape 99.000 de persoane, de exemplu, au fost evacuate sau au fugit din localitățile din zona liniei frontului în regiunea Donețk de la 1 august," a subliniat ea.
UNHCR în Ucraina colaborează cu organizațiile locale pentru a oferi adăpost persoanelor strămutate și pentru a sprijini persoanele cele mai vulnerabile, mai ales cu sosirea iernii. Organizația a oferit asistență financiară refugiaților pentru achiziționarea de îmbrăcăminte de iarnă, lemne de foc sau "kituri termice" pentru o mai bună izolare a locuințelor, a explicat responsabila ONU la Kiev.
Aproximativ 650.000 de persoane ar avea nevoie de ajutor, iar, "dacă vom putea obține fondurile de care avem nevoie, sunt încrezătoare că îi vom putea ajuta," a avertizat ea. În caz contrar, acest lucru nu va fi posibil.
UNHCR a observat o creștere a numărului de ucraineni care părăsesc țara, citând întreruperea frecventă a curentului ca unul dintre principalele motive ale plecării. Începând din iunie, 25% dintre persoanele intervievate la frontieră au menționat întreruperea curentului ca motiv pentru decizia de a pleca, procentul crescând la 49% în iulie, înainte de a scădea la 28% în august, a indicat Lindholm Billing.
Oficialul ONU a subliniat că o intensificare a atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice și o iarnă aspră ar putea conduce la o creștere rapidă a exodului ucrainenilor. "Este deci esențial ca Ucraina să primească sprijinul de care are nevoie pentru a-și repara infrastructura energetică," a insistat Lindholm Billing.
În cadrul vizitei sale la Kiev de vinerea trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat că UE va ajuta Ucraina să "repare" distrugerile provocate de atacurile rusești și va exporta energie electrică în țară, acest sprijin urmând să acopere "25%" din nevoile ucrainene pentru iarnă.
Autoritățile ucrainene au anunțat joi că Rusia a lansat un nou val de drone și rachete asupra Ucrainei, vizând în special sectorul energetic, conform Reuters.
"Noaptea trecută, inamicul a efectuat un nou atac masiv asupra sectorului energetic ucrainean, utilizând drone și rachete," a declarat premierul Denis Șmîhal, precizând că printre ținte s-au numărat trei transformatoare, inclusiv unul din regiunea Mikolaiv (sud).
Ulterior, forțele aeriene ucrainene au raportat că mai multe rachete hipersonice rusești Kinjal au vizat orașul Starokostiantiniv din vestul Ucrainei, unde se află o bază aeriană importantă. Forțele aeriene nu au oferit alte detalii.
Rusia a atacat și regiunile Odesa și Zaporojie, utilizând o bombă glisantă care a provocat moartea unei femei și rănirea a cel puțin zece persoane.
În jur de zece drone au fost distruse în zona capitalei Kiev, iar în regiunile Ivano-Frankivsk (vest), Poltava (centru) și Cernihiv (nord) s-au înregistrat întreruperi de curent.
Armata ucraineană a raportat că forțele ruse au lansat 78 de drone de atac și șase rachete către mai multe regiuni ale Ucrainei într-un atac care a durat câteva ore. Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 66 de drone și patru rachete, conform informațiilor furnizate, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News